9-11-2022

4 tips om examenstress te verminderen

Het is de ochtend van een belangrijke toets, je wordt wakker maar eigenlijk heb je niet echt geslapen. Erg knaagt iets aan je, een bekend maar vervelend gevoel. Je zou willen dat het verdween, of überhaupt nooit zou komen… Iedereen kent het wel, iedereen heeft het meegemaakt. Stress.

De angst voor falen, dat je alles vergeet waar je al weken voor hebt zitten studeren, een black-out tijdens de toets. Maar wat zou je kunnen doen om deze vervelende stress te verminderen? De stress helemaal vermijden is bijna niet mogelijk, maar als je hard je best doet en goed leert dan kom je al een heel eind. Maar wij hebben wat tips om je het leven wat makkelijker te maken en de stress voor een examen of toets te verminderen!

1. Begin op tijd

Begin op tijd! Je hoort het vast al van iedereen om je heen; je docenten, je ouders, en die paar klasgenootjes die altijd goede cijfers halen. Maar hoe vervelend het ook klinkt, het is echt waar. Begin ruim van te voren met leren, echt weken voor de toets, zodat je alles goed door kan nemen en net zo veel kan oefenen totdat je de stof bijna kan dromen. Het zal je zoveel stress schelen als je van jezelf weet dat je de sommen perfect kan maken, of de tijdlijn helemaal uit je hoofd kent of chemische reacties tot in de kleinste details uit kunt schrijven.

2. Maar stop ook op tijd

Het klinkt misschien wat tegenstrijdig, maar stop ook op tijd met leren. Geef je brein wat rust en tijd om alle stof goed tot zich te nemen. Zo zal je op de toets gebruik kunnen maken van je lange termijn geheugen. Want als je nog in de laatste minuten voor de toets met je neus in de boeken zit onthoud je alleen datgene wat je op dat moment leest! Op tijd beginnen en op tijd stoppen gaan hand in hand; als je vroeg genoeg start en alles vaak genoeg herhaalt, kun je ook op tijd stoppen en rust nemen voor de toets.

3. Doe wat leuks!

In de tijd die je dus overhoud zo voor de toets kun je dan even heel wat anders gaan doen. Doe iets wat je echt leuk vind en waar je blij van wordt. Lees een goed boek, ga met je vrienden voetballen of gamen, of luister naar je favoriete muziek. Doe een dansje en dans alle stress eruit! Zo begin je met een extra goed gevoel aan de toets!

4. Een mascotte?

En wat verder altijd nog kan helpen is iets meebrengen naar de toets wat jouw kalmeert of gelukt brengt. Een knuffel bijvoorbeeld, of een armbandje, een foto van je familie, wat dan ook. Het mag van alles zijn. Drink tijdens de toets ook voldoende water, en als het is toegestaan van de leraar of school kan kauwgom kauwen ook helpen. Dit kan helpen tijdens de concentratie, zo heeft je brein iets extra’s om op de focussen.

Zo, hopelijk helpt dit je een beetje de stress te verminderen voor je volgende examen. Natuurlijk heb jij misschien wel hele andere methodes om jezelf goed voor te bereiden en je te kalmeren, maar misschien had je hier alsnog wat aan. Veel succes!1.1 

Deel dit bericht op: