19-10-2020

Creatieve kansen in de coronacrisis

DeBijlesStudent biedt uitkomst

Het is inmiddels oktober en middelbare scholen hebben langzaam maar zeker hun draai gevonden in ‘het nieuwe normaal’. In deze hele gekke tijd laten scholen in het voortgezet onderwijs zich van hun meest creatieve kant zien: looproutes door de schoolgebouwen, in ieder lokaal desinfecterende handgels, plexischermen op de docentenbureaus, en een looptijd voor zowel docenten als voor leerlingen. Het is ontzettend knap dat middelbare scholen zo snel het roer om hebben kunnen gooien, maar dit proces gaat niet overal zonder slag of stoot.

Meer dan ooit is er vandaag vraag naar (externe) hulp in het onderwijs. Veel middelbare scholen hebben extra handen nodig door uitvallende docenten met ziekteverschijnselen en DeBijlesStudent heeft gehoor gegeven aan deze oproep. De activiteiten en werkzaamheden van DeBijlesStudent zijn de afgelopen maanden enorm uitgebreid, onder andere naar het opvangen van lessen door uitvallende docenten. Onze studenten springen als paddestoelen uit de grond en transformeren in rap tempo tot klassenstudent, surveillant of studentdocent.

Van fysiek naar online

Docenten en leerlingen durven en mogen uiteraard niet meer met een loopneus of hoestje naar school komen en zijn genoodzaakt vanuit huis lessen te geven en te volgen. Om rust en orde in de klas te bewaren, heeft DeBijlesStudent iets slims bedacht: klassenstudenten. Zij fungeren als ondersteuners van de digitale les die de docent vanuit huis geeft. Via een webcam is de docent te zien en te horen op het digibord en geeft inhoudelijk de les. De klassendocent ondersteunt de leerlingen fysiek in de les en zorgt ervoor dat alle elektronica werkt en dat er een goede werksfeer in het lokaal heerst.
Sin-Yi, student Bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, wordt regelmatig ingezet als klassenstudent: “De docent geeft digitaal de inhoudelijke les vanuit huis, ik zorg ervoor dat de techniek werkt, dat het rustig is in de klas, en ik beantwoord vragen waar nodig”, vertelt ze.

Ajolt Elsakkers, rector van het Sint-Maartenscollege in Voorburg, ervaart de studentdocenten als een positief: “We willen dat het onderwijs zo goed mogelijk door kan gaan. Als een docent zijn les vanuit huis online kan geven terwijl een student in het lokaal bij de klas orde houdt, is dat een mooie oplossing.’’

Studentdocenten: de ideale begeleider

Een andere oplossing is het inzetten van studentdocenten. Zij verzorgen de les van A tot Z. Deze studentdocenten zijn goed opgeleid voor een specifiek vak en weten hoe ze een klas zó lesgeven dat de leerlingen een volledig lesuur kunnen knallen en, zelfs zonder de aanwezigheid van een echte docent, goed bijgespijkerd worden.

Het hele jaar rond gepaste begeleiding

Het aantal herfst- en zomerscholen groeit enorm en staat er zelfs een heuse eerste reparatieschool op de agenda tijdens de kerstvakantie, om opgelopen achterstanden op te lappen. DeBijlesStudent doet er in samenwerking met scholen alles aan om te zorgen dat leerlingen het onderwijs krijgen dat ze verdienen door niet in problemen maar in oplossingen mee te denken. De huiswerkbegeleiding die normaal altijd fysiek was, is door corona nu ook online mogelijk gemaakt. De digitale infrastructuur van onze tijd bleek al behoorlijk paraat voor het organiseren van deze online huiswerkklassen. 

Het mag soms een heel gedoe zijn in de juiste chatrooms te blijven zonder schreeuwende broertjes om je heen, toch werd het digitale onderwijs sneller mogelijk gemaakt dan we hadden kunnen hopen.  Zo kunnen leerlingen via verschillende online platforms toch begeleiding krijgen als ze niet aanwezig kunnen zijn op hun middelbare school. Tijdens de zogeheten slimme lockdown kon hierdoor de huiswerkbegeleiding gewoon doorgaan.

Docenten samen sterk

De coronacrisis heeft scholen ook veel mooie inzichten opgeleverd. Er is onderzoek gedaan naar de vraag hoe het onderwijs op afstand is ervaren door leerlingen en docenten. Over het algemeen zijn de reacties positief. Maar liefst 86% van de docenten voelde zich genoeg ondersteund door collega’s tijdens de periode van afstandsonderwijs. Maar liefst twee derde van de docenten voelde zich prima in staat om leerlingen online les te geven.

Docenten geven bovendien aan hoe prettig het is om in een rustig gebouw zonder (sorry ouders) zeurende ouders les te geven, dat ze meer tijd hebben om lessen goed voor te bereiden en dat de band met hun collega’s in veel gevallen is versterkt. Ouders aan de andere kant geven aan hun kind beter te hebben leren kennen tijdens de turbulente tijd en vertellen nu meer waardering te hebben voor de docenten die van hun kroost opleiden. Zo zien we dat de coronacrisis in de schoolbanken naast veel ellende, ook de noodzaak voor creativiteit heeft geboden, met alle mooie gevolgen van dien.

Wat vinden leerlingen ervan?

Veel leerlingen geven daarnaast aan de extra begeleidingen in coronatijd prettig te ervaren. Leerling Lucas heeft de laatste week van de vakantie gebruik gemaakt van een ‘corona-zomerschool’: “Tijdens de zomerschool heb ik de wiskunde hoofdstukken die ik niet snapte opnieuw kunnen maken. De extra uitleg heeft ervoor gezorgd dat ik nu weer verder kan met de rest van de klas”. Hoewel het veel motivatie van leerlingen vraagt om in vrije uren met schoolwerk aan de slag te gaan, krijgen leerlingen er aanzienlijk meer vertrouwen van. Dit vertrouwen heeft ervoor gezorgd dat leerlingen, ondanks de crisis, toch vliegend uit de startblokken zijn gegaan.

Onze nieuwe merchandise

Als hip en jong bedrijf wil DeBijlesStudent natuurlijk stralend voor de dag komen. Om onze herkenbaarheid en onze #swag een flinke boost te geven, hebben we daarom de flink flitsende merchandise ingeslagen! U kunt onze bijlesstudenten binnenkort verwachten in een fel oranje of blauwe polo of trui. Naast de felle polo’s en truien weet DeBijlesStudent bovendien op te vallen met hun sportieve auto’s, waarbij studenten met een rijbewijs zelfstandig naar de verschillende locaties in heel Nederland kunnen rijden. En uiteraard racet het team van DeBijlesStudent op hun fietsen en met de tram, trein of bus van hot naar her om uw kind een prettigere schoolervaring te geven!

Deel dit bericht op: