27-10-2022
De dagelijkse huiswerkstrijd
Hoe kan u uw kind helpen gemotiveerd te raken om huiswerk te maken?
Huiswerk maken is geen straf en de huiswerkplanning is geen vijand, maar juist een geweldige hulp. Zo kan je leuke dingen doen maar ook je huiswerk af hebben. Wij weten dat een goede huiswerkplanning waar je je aan houdt een MUST is, maar daar denken de meeste kinderen anders over. En heel eerlijk, toen wij vroeger puber waren, hadden wij er ook niet altijd zin in om huiswerk te maken. Je gaat natuurlijk veel liever met je vrienden en vriendinnen chillen. Toch zijn er een aantal tips die kunnen helpen bij het motiveren van uw kind om huiswerk te maken en in te zien dat een planning juist ruimte biedt om leuke dingen te gaan doen.
De volgende tips kunnen helpen bij deze dagelijkse huiswerk strijd:
- Belonen in plaats van straffen:
Uit een artikel van de AD (van Agteren, 2018) stelt Tali Sharot, hoogleraar cognitieve neurowetenschap, dat positieve feedback een beloning signaal in de hersenen activeert, dat de nadruk legt op de handeling die het veroorzaakte, waardoor je dat in de toekomst vaker gaat doen. Dit komt door hoe ons brein is geprogrammeerd. Om iets uit het leven te halen – of het nou een promotie, een stuk taart, of chillen met vrienden en ‘game-tijd’ is – moeten we doorgaans handelen; “Als we iets goeds verwachten, komt er in ons brein een ‘go’-signaal tot stand dat ons letterlijk aanzet te bewegen”.
- De juiste werkomgeving creëren:
In een artikel van De Tijd (2022) beschrijft van Garderen dat Adam Weiss, een doctoraatstudent scheikunde aan de universiteit van Chicago, zijn onderzoek naar polymeerchemie in het slop raakte. Toen Weiss ging nadenken over waar het dan misloopt, kwam hij al gauw uit op zijn smartphone. Als test nam hij een smartphone zonder wifi verbinding en drastisch nam Weiss zijn productiviteit en creativiteit toe. Dus als uw kind tijdens het huiswerk maken zijn of haar telefoon even weg legt zal het uw kind gemakkelijker aflopen zonder deze afleiding, wat kan resulteren tot meer vrij tijd.
- Huiswerkbegeleiding:
Mocht u zelf geen tijd hebben om uw kind te helpen, is huiswerkbegeleiding wellicht de oplossing! Bij huiswerkbegeleiding kan de begeleider uw kind helpen met een planning maken, erop toezien dat de telefoon in de tas blijft en wordt uw kind ook wellicht gemotiveerd door andere kinderen om zich heen die ook huiswerk aan het maken zijn.