5-7-2022

Hoe maak je een goede samenvatting?

samenvatting maken

Je kan op verschillende manieren samenvattingen maken; ze zijn er in alle soorten en maten. Maar wat moet er in een samenvatting staan ​​om er een goede van te maken? En waarom is het handig en belangrijk om een ​​samenvatting te maken? In deze blog helpt DeBijlesStudent met het maken van een goede samenvatting. 

Wat is een samenvatting?

Een samenvatting is een verkorte versie van een stuk tekst dat alleen de hoofdpunten bevat die relevant zijn voor het onderwerp van de tekst. Verder is het een hulpmiddel om grote hoeveelheden studiemateriaal gestructureerd te ordenen.

Je kan op verschillende manieren samenvatten, bijvoorbeeld door in je eigen woorden een diagram, een tekening of een logisch opgebouwde tekst te maken. Natuurlijk is het ook mogelijk om diagrammen, tekeningen en woorden te verwerken. 

Waarom is samenvatten belangrijk?

Bij het samenvatten ben je actief bezig met het document. Om een ​​samenvatting te schrijven, moet je de inhoud grondig en doelgericht lezen en moet je controleren of je de inhoud van het cursusmateriaal goed begrijpt. Vervolgens herschrijf je het document in je eigen woorden. Al deze stappen zorgen ervoor dat je de stof direct leert en dat de stof goed in je geheugen wordt opgeslagen. Verder heb je de kernzaken overzichtelijk geordend.

Hoe maak je een goede samenvatting?

Allereerst werkt samenvatten steeds beter naarmate je er meer mee oefent. Als beginner kan het soms moeilijk en tijdrovend zijn om in een essay de hoofdvraag van de deelvraag te onderscheiden. Onthoud echter: oefening baart kunst en het wordt steeds makkelijker! Met onderstaand stappenplan kun je direct aan de slag:

  1. Lees/bekijk de tekst een keer ter oriëntatie. 

Let op de titel, koppen en afbeelding (indien van toepassing). Koppen geven verschillende delen van een tekst aan. Als er meerdere alinea’s zijn, moet je bepalen welke informatie voor elke alinea het belangrijkst is. Vaak staat de belangrijkste informatie in de eerste en/of laatste zin van een alinea. De eerste alinea is meestal de inleiding en de laatste alinea is vaak de conclusie of samenvatting.

  1. Lees de tekst aandachtig. 

Zie mogelijke links naar de voor- en na-paragrafen. In deze stap test je ook de kennis die je al hebt over het onderwerp (“Wat wist ik al?”).

  1. Lees de tekst goed door en begin met je samenvatting. 

Terwijl je aandachtig leest, markeer of onderstreep je sleutelzinnen en sleutelconcepten (in je boek met een potlood), zodat je precies weet wat je in je samenvatting wilt. Je besteedt aandacht aan vetgedrukte, onderstreepte en cursieve woorden in de tekst, omdat je weet dat ze belangrijk zijn. Tot slot zoek je de betekenissen van moeilijke woorden op in een woordenboek of op internet.

  1. Schrijf bij elke titel een samenvatting in je eigen woorden. 

Denk na over sleutelzinnen en concepten die je in stap 3 hebt gevonden. Stel jezelf ook vragen over de tekst. Bijvoorbeeld: “Waar gaat de tekst over?”, “Wat gebeurt er?”, “Waarom gebeurt dit?” en “Wanneer is dit gebeurd?”.

  1. Controleer of je alle belangrijke informatie in je samenvatting hebt opgenomen. 

Je kunt dit doen door de oorspronkelijke tekst opnieuw te lezen.

Bedenk tot slot dat naast deze tips voor een goede samenvatting, dit ook heel persoonlijk is. De een werkt het liefst met afbeeldingen, pijlen en cijfers in zijn samenvatting, terwijl de ander liever alleen met tekst werkt. Ga aan de slag en ontdek je eigen stijl!

Deel dit bericht op: