27-12-2022

Oude examens oefenen

Jouw redding voor de examenperiode!

Over iets minder dan een half jaar staat de examenperiode voor de deur. Wij begrijpen dat deze periode de nodige examenstress met zich meebrengt.
Wij willen je hier dan ook zo goed mogelijk op voorbereiden. Dit doen we door middel van een aantal leertips.

Continuïteit
Allereerst vertellen we je waarom het oefenen van oude examens zo belangrijk is. Het centraal examen is een landelijk meetpunt en dit betekent dat iedereen hetzelfde eindexamen krijgt. Het Centraal Instituut voor Toets Ontwikkeling (CITO) is al jaren verantwoordelijk voor het maken van deze eindexamens. Zij waarborgen het niveau en zorgen dat dit gelijk blijft aan het niveau van voorgaande jaren. Met andere woorden, als je het vorig jaar goed hebt gedaan, is de kans groot dat je het dit jaar ook goed zult doen.
Daarnaast maak je kennis met de vraagstelling en het antwoordmodel. Dit resulteert in een betere voorbereiding, waardoor er al een hoop examenstress verminderd wordt.

Stof
Je kunt oude eindexamens vinden op examenblad.nl. of kijk op deze website bij proefexamens VMBO, proefexamens HAVO of proefexamens VWO. Echter, niet alle oude eindexamens zijn voor jou van belang, omdat de examenstof om de zoveel tijd verandert. Op examenblad.nl is ook de huidige examenstof te vinden in de syllabus. Zorg dat je weet wat hierin staat, zodat je voorkomt dat je oude examens oefent die niet de juiste examenstof
bevatten. Als de stof onlangs is gewijzigd, kun je ook meestal pilot examens vinden van de jaren daarvoor om te oefenen.

Examen oefenen
Het oefenen van oude examens is eigenlijk erg simpel: zorg dat je de examens gebruikt als een laatste testmiddel, neem van tevoren de stof door, maak vervolgens het examen alsof
het jouw eigen eindexamen is en maak de eindexamens met tijdslimiet. Op deze manier oefen je alvast om drie uur geconcentreerd bezig te zijn.
Schrijf daarnaast alle tussenstappen van je antwoord op. Denk niet bij het maken van het oefenexamen dat je het antwoord wel weet, maar schrijf het antwoord volledig op. Pak het
antwoordblad er pas bij, nadat je alle vragen hebt gemaakt en kijk zo streng mogelijk na.

Examen hoeveelheid
Maak minimaal twee oude examens per vak. Echter, de ervaring leert dat hoe meer examens je maakt hoe beter je bent voorbereid. Zoals gezegd bestrijken de examens drie
uur, dus begin dus op tijd.

Succes!
We hebben hierboven alle leertips voor je vermeld. Het enige wat ons nu nog rest, is om je hartstikke veel succes te wensen bij het maken van je eindexamen!

Deel dit bericht op: