8-10-2020
Studenten vangen coronaproblemen in het onderwijs op
160.000 leerlingen weer naar het juiste niveau proberen te krijgen
Onderwijsinstellingen en schoolleiders concluderen dat leerlingen in het voortgezet onderwijs een achterstand hebben opgelopen door de coronasluiting van scholen. Nu de scholen weer open zijn, is het extra hard werken. Corona haalt de roosters en planningen overhoop, wat resulteert in een uitdaging om de leerlingen weer op het juiste niveau te krijgen. Studenten uit het hoger onderwijs worden op middelbare scholen ingezet om ervoor te zorgen dat leerlingen het onderwijs krijgen dat ze nodig hebben, ook in coronatijd.
Uit onderzoek onder 600 schoolleiders blijkt dat maar liefst één op de zes scholieren achteruit is gegaan tijdens de coronasluiting, dat komt neer op bijna 160.000 leerlingen.
Het is belangrijk de achterstanden zo snel mogelijk weg te werken om ervoor te zorgen dat de juiste niveaus behouden blijven, vindt ook het kabinet. Er wordt bijna €500 miljoen extra geïnvesteerd in het onderwijs. Daarnaast gaat €244 miljoen naar extra ondersteuning voor leerlingen met achterstanden.
Scholen kunnen subsidie aanvragen voor inhaal- en ondersteuningsprogramma’s. Deze programma’s zijn bedoeld om leerlingen met achterstanden als gevolg van de coronacrisis weer naar het juiste niveau te helpen. Voorbeelden hiervan zijn: extra onderwijsuren, vakantie- en weekendscholen.
Studenten inzetten als klassenstudent en surveillant
Lucas heeft de laatste week van de vakantie gebruik gemaakt van een ‘corona-zomerschool’. “Tijdens de zomerschool heb ik de wiskunde hoofdstukken die ik niet snapte opnieuw kunnen maken. De extra uitleg heeft ervoor gezorgd dat ik nu weer verder kan met de rest van de klas”. Hoewel het veel motivatie van leerlingen vraagt om in vrije uren met schoolwerk aan de slag te gaan, krijgen leerlingen er dusdanig meer vertrouwen van. Dit vertrouwen zorgt ervoor dat leerlingen, ondanks de coronacrisis, vliegend uit de startblokken zijn gegaan.
Ook voor leerlingen die geen achterstanden hebben opgelopen tijdens de coronasluiting is het van belang dat het onderwijs door kan gaan. Echter, met de adviezen thuis te blijven bij klachten, de overvolle testlocaties en alle onvoorspelbare veranderingen in maatregelen, blijft het aanpoten om het onderwijs zo normaal mogelijk door te kunnen laten gaan.
Ajolt Elsakkers, rector van het Sint-Maartenscollege in Voorburg, maakt zich zorgen over het grote aantal lessen dat uitvalt als gevolg van docenten die noodgedwongen thuis moeten blijven. Regelmatig moet er geïmproviseerd worden om ervoor te zorgen dat leerlingen het onderwijs krijgen dat nodig is. “We willen dat het onderwijs zo goed mogelijk door kan gaan. Als een docent zijn les vanuit huis online kan geven terwijl een student in het lokaal bij de klas orde houdt, is dat een mooie oplossing”.
Deze studenten, met ambitie voor een carrière in het onderwijs, ondersteunen op verschillende vlakken
Sin-Yi, student Bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, wordt regelmatig ingezet als klassenstudent. “De docent geeft digitaal de inhoudelijke les vanuit huis, ik zorg ervoor dat de techniek werkt, het rustig is in de klas, en ik beantwoord vragen waar nodig”, vertelt ze.
Studenten worden ingezet als klassenstudent, surveillant bij toetsen of in de pauze, geven huiswerkklasjes of ondersteunen vakdocenten.
Een bedrijf dat zich heeft gefocust op het organiseren van contact tussen scholen en studenten is de van origine bijlesschool DeBijlesStudent. Algemeen directeur Thomas Smit vertelt dat hij steeds meer hulpvragen vanuit scholen krijgt, omdat de gaten in de roosters niet meer met het huidige docentenbestand op te vangen waren. “Wij hebben meer dan 200 studenten die graag willen helpen. Scholen hebben hulp nodig en we zijn de om tafel gaan zitten om te kijken wat we voor elkaar konden betekenen’’. Elsakkers is zeer te spreken over DeBijlesStudent. “Het is heel fijn dat DeBijlesStudent zo ad hoc en flexibel kan meebewegen met de behoeften die door corona zijn ontstaan”. DeBijlesStudent is blij dat ze leerlingen kunnen helpen om met rust en regelmaat naar school te gaan waardoor ze de kans krijgen op de ontwikkeling die ze verdienen.
Deel dit bericht op:
Dit artikel is ook terug te lezen op Problogger: Gratis artikel plaatsen