22-11-2022

Te veel werkdruk op school?

5 tips om stress en werkdruk te verminderen op school

Je middelbare schooltijd kan erg stressvol en druk zijn. Daarom moet je belangrijke zaken afwisselen met ontspanning. Zo behoud je de motivatie en voorkom je dat je overwerkt raakt en permanent stress hebt. Vandaar dat deze blog gaat over stress en vooral over het verminderen van stress.

Stress wordt vaak gezien als iets negatiefs, maar stress kan ook heel positief zijn. Zonder stress zijn we namelijk nergens. Het laat ons weten wanneer er gevaar dreigt en dus moeten oppassen. Daarnaast geeft het ons ook energie en focus. Stress is dus niet per se iets slechts. Echter, wat mensen vaak niet doorhebben, is dat je hersenen (en je lichaam) na een stressvolle periode ook weer de rust en ruimte moeten hebben om ervan te herstellen. Om stress te verminderen en de werkdruk op school het hoofd te bieden, is het dus belangrijk om rust en ruimte te creeëren zodat je lichaam en je hersenen kunnen herstellen.

Hoe kun je dit nou het beste doen?
1. Voldoende slaap! Hier is die weer. Een goede nachtrust zorgt ervoor dat je de emoties van de dag goed kan verwerken en dat je kan onthouden wat je overdag hebt geleerd. Je hersenen worden als het ware ‘s nachts gereinigd. Voor meer praktische tips over het belang van een goede nachtrust en concrete tips over een betere nachtrust, kun je vinden op hersenstichting.nl.

2. Wissel situaties met veel prikkels af met prikkelarme situaties. Ga dus niet alleen televisie kijken of op je telefoon zitten als ontspanning, maar leg die telefoon eens een keer weg en maak een wandeling, lees een leuk boek of help mee in de tuin!

3. Probeer eens een ontspanningsoefening of luister naar muziek. Dit heeft een positief effect op je hersenen en verbetert vaak ook je humeur.

4. Zoek uit wat voor jou ontspannend werkt: voor de een is het wandelen, terwijl een ander meer ontspannen wordt van een warm bad of zingen onder de douche. Zoek uit wat voor jou werkt en plan dat ook regelmatig en bewust in.

5. Ook buiten sporten in de natuur en met vrienden afspreken kan niet ontbreken in deze lijst. Maar pas op: het afspreken met vrienden kan ook veel prikkels opleveren. Zorg er dus voor dat dit niet je enige momenten van ontspanning zijn, maar wissel dit af met prikkelarme momenten.

Probeer deze tips vooral toe te passen, want door goed te ontspannen, ervaar je minder stress en kun je de werkdruk ook beter aan. Een win-win situatie dus!

Bron:
hersenstichting.nl

Deel dit bericht op: