Rivieren: debiet en regiem
Bijles aardrijkskunde HAVO
Wat betekent het debiet van een rivier?
Al die termen kunnen nog wel eens verwarrend zijn! Het debiet en regiem zijn termen die nog wel eens door elkaar gebruikt worden. Geen stress, wij leggen het je uit!
Debiet
Het debiet van een rivier betekent de hoeveelheden water die een rivier of beek afvoert per bepaalde tijdseenheid (minuut, uren, seconden etc.). De hoeveelheid water wordt vaak genoemd in kubieke meters. Het debiet van de rivier de Maas, die door Rotterdams stroomt, kan bijvoorbeeld 2500 kubieke meter per minuut zijn. In de tropen is er vaak een heel hoog debiet omdat er veel neerslag valt en dus ook veel wordt afgevoerd.
Regiem van een rivier
Het regiem is lastiger te meten dat het debiet. Dit begrip weerspiegelt namelijk de schommelingen/veranderingen (variatie) in de afvoer van een rivier per bepaalde periode. Dit kan dus bijvoorbeeld zijn 500 kubieke meter per dag verschil in de afvoer van de rivier. Een klein regiem betekent dat er weinig schommelingen zijn in de hoeveelheid water die de rivier afvoert. Bij een groot regiem zijn er grote schommelingen in het debiet. Een hoog regiem kan veroorzaakt worden door een onregelmatig klimaat in de bovenstroom van de rivier. In de woestijn kan het bijvoorbeeld heel droog zijn en soms opeens een regenbui, hier heeft een rivier vaak een klein debiet (want er is weinig waterafvoer) maar een groot regiem omdat er veel schommelingen zijn in de waterafvoer.
Samengevat:
Debiet = Volume afvoer / Tijdseenheid = het volume water dat afgevoerd wordt door de rivier per tijdseenheid.
Regiem = Variatie in de afvoer hoeveelheid / Tijdseenheid = de variatie in het volume dat afgevoerd wordt door de rivier per tijdseenheid.