Totale kosten en opbrengsten

Bijles Bedrijfseconomie HAVO

Hoe bereken je de winst?

Een belangrijk onderdeel van het vak bedrijfseconomie zijn de totale kosten en totale omzet. Elk bedrijf heeft een bepaalde omzet, maar heeft voor het genereren van deze omzet ook kosten gemaakt. Als je de kosten van de omzet afhaalt, kom je uit op de winst. Er zijn verschillende formules, begrippen en afkortingen omtrent de kosten en opbrengsten.

Variabele en constante kosten

We beginnen met de totale kosten. De totale kosten zijn de kosten die een bedrijf maakt om hun producten en/of diensten te leveren. Natuurlijk verschilt het of een bedrijf vijf producten produceert, of 1000. De kosten die afhankelijk zijn van het aantal geproduceerde goederen en/of geleverde diensten worden ‘variabele’ kosten genoemd. Hoe hoger de productie, hoe hoger de variabele kosten. Je kan dit zien als kosten per stuk. De formule voor de totale variabele kosten (TVK) is: TVK = variabele kosten per stuk x afzet, ook wel: TVK = V x Q. De afzet is het aantal producten en/of diensten geleverd door het bedrijf.

Naast de variabele kosten hebben we ook de constante kosten. Dit zijn kosten die – het woord zegt het al – constant worden gemaakt, ongeacht hoeveel producten er worden verkocht en/of hoeveel diensten er worden geleverd. De constante kosten blijven altijd hetzelfde dus. De totale kosten (TK) bestaan dus uit de totale variabele kosten (TVK) en de totale constante kosten (TCK). Je komt dan uit op de formule: TK = TVK + TCK.

Totale resultaat

De totale omzet is hetzelfde als de totale opbrengst en wordt afgekort met ‘TO’. De formule voor de totale omzet is als volgt: TO = verkoopprijs x afzet, ook wel: TO = p x q. Stel, een bedrijf verkoopt 200 producten voor €30,- per stuk. Dan krijg je: TO = €30,- x 200 = €6.000,-. Oftewel, het bedrijf heeft een totale opbrengst van €6.000,-.

De winst, ook wel ‘totaal resultaat’ genoemd, is te berekenen door de totale kosten van de totale omzet te halen. Je komt dan uit op de volgende formule: TW = TO – TK. Een bedrijf dat €1.000,- omzet heeft gegenereerd met €800,- aan kosten, maakt dus €200,- winst!