Scherpstellen en beeldvorming

Bijles Biologie HAVO

Hoe werkt het scherpstelllen van het beeld op je netvlies?

Wil je weten hoe het oog in elkaar zit? We hebben daar een aparte uitleg over geschreven. Daar leggen we je de basics uit van hoe een beeld tot stand komt. Ga dan naar de opbouw van het oog als je daar benieuwd naar bent.  

We gaan je nu uitleggen hoe het precies zit met het scherpstellen van het beeld op je netvlies en hoe je nou in je hersenen bewust wordt van wat je ziet.

De accomodatiespier

Het scherpstellen van het beeld gebeurt door middel van accommodatie. Accommodatie is het aanpassen van de lensbolling. Dit kan met behulp van de accommodatiespier. Wanneer de accommodatiespier samentrekt wordt de ooglens boller. Als de accommodatiespier ontspant, wordt de lens platter. Als je iets van dichtbij wilt zien gaat je ooglens wat boller staan. Op die manier ontstaat er wat sterkere lichtbreking. Dan komt het beeld goed op het netvlies terecht. Stel dat het licht minder sterk zou breken, dan zou het licht achter het netvlies terechtkomen.

Als je iets in de verte wilt zien gaat je ooglens wat minder bol staan zodat er zwakkere lichtbreking ontstaat en het beeld weer goed op het netvlies terecht komt.

Hoe word je dan bewust van de beelden uit je omgeving?

Er ontstaat een verkleind en omgekeerd beeld op je netvlies. Impulsen van dat beeld worden geleid naar de hersenstam via de oogzenuwen. De oogzenuwen kruisen. De linkerhelft van de hersenen neemt dus het rechterbeeld waar en andersom. Vanuit de hersenstam lopen de impulsen naar de grote hersenen waar het gezichtscentrum zich bevindt. In het gezichtscentrum worden de impulsen verwerkt tot logische beelden. Er ontstaat ook dieptewaarneming. Ga maar na. Je weet hoe groot een cola blikje is. Je ziet hoe klein hij eruit ziet. Zo kan je een goede inschatting maken van hoe ver het blikje van je af staat.