Mondeling voorbereiden
Bijles Duits HAVO
Wat houdt een mondeling in?
Het belangrijkste om te kunnen voor Duits is een Duitse tekst lezen. Maar je krijgt ook altijd een mondeling examen. Oei! Nu moet je opeens Duits kunnen praten, lastig! Toch is het voor je taalgevoel super belangrijk om de woorden ook eens uit te spreken – zo ga je het allemaal horen en voelen en zien en beter begrijpen. Voor een Duits mondeling kun je je erg goed voorbereiden, lees maar mee!
Hoe moet je een Duits mondeling voorbereiden?
Leren en nog eens leren
Om vlot te kunnen spreken en antwoorden in het Duits, is het nodig om een boel woordjes te kennen. Hoe meer woordjes je weet, hoe meer mogelijkheden je hebt om iets te formuleren. Als je woordjes leert, kun je deze ook telkens proberen uit te spreken. Op internet kan een computer de juiste uitspraak voor je voorlezen.
Leer niet alleen de woordjes, maar ook bepaalde zinsdelen. Je kunt sommige combinaties namelijk makkelijk onthouden en hergebruiken, zoals ‘Ich möchte gern’, ‘Ich glaube dass’, ‘auf jeden Fall’ en nog veel meer. Leer dus ook zinnen!
Doe het niet te strak
Ja, je kunt dus van alles leren en dat werkt het allerbeste, maarr… Leer ook weer niet álles uit je hoofd. Je weet namelijk nooit precies hoe het gesprek zal gaan en je moet spontaan kunnen wisselen van onderwerp en in staat zijn correct te reageren op specifieke vragen. Dus leer niet de hele blokjes met zinnen één op één uit je hoofd, maar kijk en luister naar de taal, de kleine zinnetjes, de manier waarop Duitsers dingen zeggen, en doe het na op je gevoel.
Oefen dus in het spreken met klasgenootjes en thuis. Probeer allerlei dingen zo goed mogelijk te articuleren en probeer zelf zinnen te bouwen met de stukjes taal die je al kent. Bovendien helpt het als je niet alles ‘Toll’ en ‘das macht Spaß’ noemt, maar wat originele en grappige Duitse woordjes gebruikt. Zo blijft het leuk voor jou en voor de docent die luister (en dát is weer leuk voor jouw cijfer).
Voorbereiding
Een goede voorbereiding is de helft van het werk. Zorg dus dat je het thema van een hoofdstuk goed kent, met alle bijbehorende onderwerpen en woordjes. Hoe meer je weet, hoe vrijer je jezelf kunt uitdrukken.
Duits is vaak best grappig. Het Nederlands is uiteindelijk een dialect van het Germaans, dus dat zit toch al ergens in je systeem. Heb er lol mee, lach erom, probeer er iets van te maken. Enthousiaste leerlingen scoren al snel flink hoger dan nerveuze of chagrijnige pubers! Hou dus even die glimlach vast op je mondeling :-).
Neem je rust
Je bent (hoogstwaarschijnlijk) geen Duitser, dus niemand verwacht van je dat je opeens een vloeiend gesprek kunt voeren. Je moet gewoon laten zien dat je wat geleerd hebt en hoe ver je bent gekomen met leren en oefenen. Je best doen is goed genoeg.
Je stem klinkt ook gewoon beter als je even een diepe teug adem hebt gehaald. Trillen en hakkelen en stokken en stotteren is logisch als je nerveus bent, maar dan moet je dus leren je daar overheen te zetten door even je rust te pakken. Moet je sowieso kunnen voor presentaties in de toekomst, dus goede oefening!
Duitse programma's
Heel erg logisch natuurlijk, maar zet je Netflix, je Youtube en je Videoland in het Duits. Nagesynchroniseerd Duits is erg helder gesproken en goed te verstaan. Lees ondertitels om te begrijpen wat ze zeggen, en zo leer je steeds meer.