Wisselkoers

Bijles economie HAVO

Wat is een wisselkoers?

Een wisselkoers is de waarde van een munt (valuta €, $) uitgedrukt in een andere munt. Je kan dus niet zeggen ik wil de wisselkoers van de  euro weten of van de japanse Yen, het is de wisselkoers dollar naar euro, of euro naar yen. Je vergelijkt altijd twee verschillende valuta. Hoeveel euro is 1 dollar waard, hoeveel dollar krijg ik als ik in Amerika €1 uitgeef?

Stel we hebben het over de wisselkoers € euro naar $ dollar. Dit betekent: €1 hoeveel dollar is dat waard? Online kan je alle soorten wisselkoersen opzoeken maar op dit moment is €1, $1,20 waard. €1 = $1,20. Als je nu dus op vakantie zou gaan in Amerika zou je dus voor elke euro die je uitgeeft meer dollars krijgen. €5 = $6.

Maar hoe is de wisselkoers omgedraaid? De wisselkoers $ = €. 1 dollar hoeveel euro is dat waard? Hoe reken je dit uit? €1 = $1,20. 

  • Als je 1,20 deelt door 1,20 heb is de uitkomst 1. Dan heb je dus $1.
  • Maar wat je aan de ene kant doet moet je ook aan de andere kant doen, dus €1/ 1,20 = 0,83. Dus voor $1 kan je €0,83 krijgen.

Hoe kun je een wisselkoers berekenen?

Stel je voor je wilt een laptop kopen van $ 800 in Amerika. Hoeveel euro zou je als Nederlander uit moeten geven om de fiets van $800 te kunnen kopen. We weten dat $1 = €0,83 is. Dus dan is de som: 800 x 0,83 = €664.

Net zoals bij producten is er ook vraag en aanbod naar valuta. Als de vraag en aanbod lijn elkaar kruisen, hebben we net als op een markt van volkomen concurrentie (de valuta markt is een markt van volkomen concurrentie) een evenwichtsprijs en een evenwichtshoeveelheid. Elke €1 is $1,20, dit is dus de evenwichtsprijs . Omgekeerd is dus de evenwichtsprijs $1 = €0,83.

Stel je voor jij wil de nieuwste Iphone kopen in New York, als je daar de iphone wil betalen heb je dollars nodig, en heb je dus vraag naar dollars. Wij bieden dan onze euro’s aan in ruil voor dollars = aanbod van euro’s, en vraag naar dollars.  Als vraag en aanbod veranderen door bijvoorbeeld export en import, en zullen de wisselkoersen veranderen.