Tips voor een luistertoets

Bijles Engels HAVO

Hoe bereid je het beste een luistertoets voor?

Het is handig en fijn als je de Engelse taal al een beetje beheerst, maar toch worden luistertoetsen vaak als moeilijk ervaren. Gelukkig hebben wij wat goede tips!

  • Geen trucjes

Eigenlijk kun je luistervaardigheid niet zomaar krijgen of hebben. Om een taal te kunnen begrijpen met je oren, moet je het gewoon vaak horen spreken. Hoe meer je dat doet, hoe beter je vaardigheid wordt. Oefenen dus! Veel Engels luisteren. Probeer actief te luisteren bijvoorbeeld bij Engelse liedjes wat er precies wordt gezongen.

  • Woordjes en zinnetjes

Wat je wél kunt doen, is gewoon je stof leren. Als namelijk een hoofdstuk over dieren gaat, kun je ervan uitgaan dat ze het op je luistertoets over dieren gaan hebben. Als jij je woordjes en zinnetjes van dat hoofdstuk kent, zul je dus een hoop meer begrijpen

Welke tips zijn er nog meer?

  • Oefenen met luisteren

Kijk naar Engelse programma’s en series. Door de beelden erbij te hebben kun je al meteen zien wat het onderwerp is. Kijk bijvoorbeeld eerst het nieuws in het Nederlands en daarna het Engelse nieuws van dezelfde dag. Zie je overeenkomsten?

Op internet (YouTube, Netflix, Amazon, Videoland, etc.) kun je heel vaak de gesproken taal van een programma in nagesynchroniseerd Engels zetten. Dat is dan ook meteen heel helder uitgesproken. Vooral handig bij films en series die je al kent!

Ondertiteling in het Engels zetten en de taal juist in het Nederlands kan ook schelen. Zo leer je langzaam woorden herkennen.

  • Tijdens de luistertoets

Al wakker? Bij een vroege toets moet je zorgen dat je een normaal ritme hebt en genoeg geslapen, anders is je concentratie niet optimaal.

Nog beter is het als je diezelfde dag nog wat Engels gehoord gesproken of gelezen hebt. Omdat luisteren een vaardigheid is, is dit de beste manier van voorbereiden: je komt alvast wat in je taalgevoel en bent er klaar voor om goed op te letten.

Lees de vragen goed door. Als er niemand spreekt, kun je lezen. Probeer de vragen goed in je hoofd te houden. Zo weet je waar je vooral op moet letten bij het luisteren.

Als de audio wordt afgespeeld, stop je met lezen. Denk nergens anders aan en focus op het geluid. Spits je oren en let op. Lees dan nog eens de vragen en kijk of je het antwoord al weet. Misschien weet je alvast welke antwoorden in elk geval niet goed zijn.

Dan wordt het fragment nog een keer afgespeeld. Luister minstens zo goed als de eerste keer, dit is je beste kans om goed te verstaan wat er gezegd wordt!