Tips voor het Eindexamen Geschiedenis

Bijles geschiedenis HAVO

Hoe kan ik mijn eindexamen het beste maken?

Kenmerkende aspecten

Alhoewel het misschien een beetje overbodig lijkt, of je zelf al denkt dat je ze mega goed uit je hoofd kent is het echt heel erg slim om alle Kenmerkende Aspecten zo in je hoofd te stampen dat je erover kan dromen. Je zult namelijk zien dat Kenmerkende Aspecten de rode draad zijn, waarop de geschiedenis lesmethodes zijn opgebouwd. Er zijn weinig vragen waar ze letterlijk naar kenmerkende aspecten zullen vragen maar je zal ze wel vaak in jouw antwoord moeten betrekken. Ook is het fijn dat Kenmerkende Aspecten en soort tijdlijn kunnen vormen, als je weet welk Kenmerkend Aspect bij welk tijdvak hoort.

Nog meer tips!

Jaartallen en tijdvakken 

Heel simpel, het is fijn om te weten welke 10 tijdvakken er zijn en welke data er per tijdvak hoort. Zo kan je de geschiedenis indelen in blokken en weet je als je ergens een jaartal ziet over welke periode het gaat.

Historische Contexten

De nadruk ligt bij het HAVO/VWO eindexamen duidelijk op de Historische contexten. Het is daarom verstandig om deze niet alleen goed door te lezen maar ook echt goed te begrijpen. Wat jou hiermee kan helpen is per Historische Context goed te kijken naar naar de leidende vragen. Zo is de eerste leidende vraag bijvoorbeeld bij Historische Context 1: ‘Waardoor brak er een opstand uit in de Nederlanden, 1515-1572?’ Probeer zelf eens een overzicht te maken met redenen waarom deze opstand uitbrak.

Iedere Historische Context heeft per leidende vraag ook een paar verplichte voorbeelden, het woord zegt het al: je bent verplicht deze te kennen. Doe dat dus ook! Met jaartallen erbij ;).

Verder is dus het ook slim om per HC/ of per leidende vraag  een overzicht te maken met (dit kan je ook overzichtelijk op papier doen)

  • Jaartallen
  • Verplichte Voorbeelden
  • Belangrijke personen.