Rekenen aan reacties - het 7 stappenplan
Bijles Scheikunde HAVO
Welke stappen zijn er?
We hebben een aparte uitleg geschreven over hoe je een reactievergelijking kloppend kunt maken.
Heb je dat nog niet helemaal onder de knie? Check die uitleg even eerst!
We zullen ook moeten kunnen rekenen aan die reacties. Daarvoor is er een handig 7-stappenplan. Die hebben we hier onder even onder elkaar gezet. Ga hier mee aan de slag tijdens het maken van je scheikunde opdrachten.
Stap 1: Stel de reactievergelijking op.
Tip: klik hier voor onze uitleg hierover
Stap 2: Wat is er gegeven en wat wordt er gevraagd? Zet alles voor jezelf even goed op een rijtje.
Stap 3: Leid af uit de reactievergelijking wat de molverhouding tussen de gegeven en de gevraagde stof is. In de vergelijking 1 CH4 + 2 O2 → 1 CO2 + 2 H2O is de molverhouding tussen CH4 en H2O bijvoorbeeld 1:2.
Vergeet niet de onderstaande stappen!
Stap 4: Reken de hoeveelheid gegeven stof om naar mol. Je hebt hier de molaire massa, de molariteit of het molair volume nodig van de stof.
Tip: voor vaste stoffen geldt: aantal gram (g) : molaire massa (g/mol) = aantal mol (mol)
Als je dit een beetje kwijt was, of niet goed weet hoe dit zit voor vloeibare of gasvormige stoffen, check het schema die bij stap 6 staat.
Stap 5: Gebruik de molverhouding en de hoeveelheid mol van de gevraagde stof om te berekenen hoeveel mol er van de gevraagde stof reageert.
Stap 6: Reken het aantal mol van de gevraagde stof om naar de gevraagde eenheid. Check het rekenschema hieronder om te kijken hoe je dit moet doen.
Stap 7
Stap 7: Controleer je antwoord! Het is heel zonde om hier punten te laten liggen. Heb je de juiste eenheid gebruikt en die erbij gezet? Heb je de stof achter je antwoord gezet? Staat je antwoord in de juiste significantie?