Het eindexamen Duits

Bijles Duits VMBO

Wat houdt het eindexamen Duits in?

Hallo und wilkommen bij Deutsch! De mooiste taal die je kunt leren op de middelbare school en ontzettend nuttig voor jouw verdere toekomst. Klein minpuntje: de Duitse taal is vrij ingewikkeld en kent veel regels en schema’s. Maar dit mag de pret zeker niet drukken!

Voor het eindexamen Duits zul je een leestoets moeten maken met daarbij behorende vragen. Het gaat dus voornamelijk om jouw leesvaardigheid. De stukken tekst kunnen allerlei vormen aannemen: een artikel, een reclame, een blog, etc. Het is handig als je de aard van de tekst gelijk weet te achterhalen. Daarnaast kun je verwachten dat de teksten verschillende lengtes zullen hebben en zul je ook gatenteksten tegen komen. Wat betreft de vragen: deze zullen voornamelijk bestaan uit meerkeuzevragen.

Eindexamen leesvaardigheid Duits

Om het eindexamen leesvaardigheid Duits zo goed mogelijk te kunnen doen zul je een aantal skills nodig hebben. Een daarvan die belangrijk is, is tekstbegrip. Het gaat er dan om dat je begrijpt waar de tekst inhoudelijk over gaat en weet wat de hoofd- en de bijzaken zijn. Zo weet je gelijk waar je eventueel op zou moeten letten. Daarnaast is het belangrijk dat je zo veel mogelijk Duitse woorden kent, een goede woordenschat is dus essentieel voor het maken van het Duits eindexamen. Je mag tijdens jouw examen een woordenboek gebruiken, maar waarschijnlijk zul je niet genoeg tijd hebben om alle woorden op te zoeken. Een kleine tip: kijk altijd goed naar de context.

Een laatste vaardigheid die belangrijk is, is vaardigheid in het algemeen. Je zult veel moeten doen in een korte tijd tijdens jouw examen. Hoe je omgaat met de verschillende soorten teksten, hoe je je voorbereidt, hoe je jouw woordenboek gebruikt en hoe je jouw tijd verdeeld zullen allemaal van belang zijn. Maar vrees niet: vaardigheid en handigheid hierin kun je jezelf aanleren. Er is eigenlijk maar een goede manier om je hierop voor te bereiden: oefenen, oefenen en nogmaals oefenen. 

Oefen met oude eindexamens

Daarnaast is het handig om bekend te zijn met de Duitse signaalwoorden, omdat deze vaak de richting van een tekst aangeven en vaak ook een antwoordoptie zullen zijn bij gatenteksten. Probeer deze dus goed te kenenn. Online kun je alle oude eindexamens vinden, met deze kun je jouw Duits skills verbeteren en hiermee zekerder worden dat je jouw Duits eindexamen zal halen.

Hieronder zul je allerlei verschillende Duits onderwerpen vinden met telkens een korte uitleg, dit zal je verder helpen bij de leestoets, maar ook bij allerlei andere onderdelen in het vak Duits.

Viel Glück und Spaß!