Literatuurtoets

Bijles Duits VMBO

Wat houdt een literatuurtoets in?

Een leestoets én een literatuurtoets? Jaaaa hoor! Er is namelijk een verschil tussen een klein tekstje (begrijpend) lezen en een heel boek in een andere taal lezen. Wij weten best dat de mensen tegenwoordig bijna niet meer lezen, maar dit is wel een vreselijk goede manier om Duits te leren en slim te worden:-)

Hoe bereid je een literatuurtoets voor?

Samenvatting en vertaling

Neem geen supermoeilijke Duitse pil om te lezen, maar iets dat overzichtelijk is en bekend. Om alvast een beeld te krijgen van het thema, de karakters en het verhaal, kan het ontzettend helpen om van tevoren een samenvatting op internet te lezen of de filmversie te kijken van het boek, als het verfilmd is.

Daarnaast is één van de beste dingen die je kunt doen het lezen van de Nederlandse vertaling. Houd die naast het Duits, en als je het niet snapt, lees je de Nederlandse versie. Zo leer je heel erg veel!

Orde en regelmaat

Als je doodmoe op één avond een heel Duits boek probeert te lezen, zul je er weinig van begrijpen en nog minder onthouden. Neem in plaats daarvan een half uur per dag voor twee weken en probeer telkens een aantal pagina’s te lezen. Lees gewoon door en na een tijdje zul je gewend raken aan de taal, echt waar.

Het beste wat je kunt doen, is tijdens het lezen af en toe wat op te schrijven dat je opviel, belangrijk lijkt, boeiend vindt, etc. Zo onthoud je veel beter wat je gelezen hebt en wordt het niet één grote woordensoep in je hoofd.

En tot slot...

Samenvatten en praten

Leest iemand uit je klas hetzelfde boek als jij? Dan is het altijd een goed plan om samen eens te praten over de inhoud: hoe ging het lezen bij jou? Wat heb jij ervan begrepen? Welk stukje vond jij gek of spannend? Enzovoorts.

Als je goede notities maakt tijdens het lezen, kun je die op een rijtje zetten zodat je zelf de volgorde van het verhaal samenvat. Zo weet je op je toets precies te vertellen over het verhaal. Tenslotte kun je eens op youtube proberen te zien of iemand het boek heeft gelezen en daarover spreekt. Dát is namelijk wat je moet kunnen: goed en duidelijk over een boek spreken.