Vormen van Sie

Bijles Duits VMBO

Wat houdt Sie in het Duits precies in?

Het woordje Sie kan in het Duits op allerlei verschillende manieren worden gebruikt en het kan ook een andere betekenis hebben elke keer. Verwarrend? Niet meer na deze uitleg!

‘’Sie’’ kan op drie verschillende manieren worden gebruikt. Deze zullen alle drie worden toegelicht, zodat jij precies weet wanneer je welke moet gebruiken.

Op welke manieren kan Sie gebruikt worden?

Variant 1: aanspreken met Sie

Wat betreft aanspreekvormen zijn de Duitsers nog wat ouderwetser ingesteld dan de Nederlanders. In Duitsland is het onbeleefd om iemand zomaar met ‘’jij/je’’ aan te spreken. Om hier toestemming voor te krijgen hebben Duitsers zelfs een eigen werkwoord (‘dutzen’, in het Nederlands ‘tutoyeren’) om aan te geven dat je iemand met jij of je mag aanspreken in plaats van met u. Bij twijfel zeg je altijd ‘’u’’ oftewel ‘’Sie’’ in het Duits. Let op: wanneer je sie in de beleefdheidsvorm gebruikt moet deze altijd met een hoofdletter worden geschreven, ook midden in een zin.

Voorbeeld: ‘’U kunt erg mooi zingen.’’ → ‘’Sie können sehr schön singen.’’

 

 

Variant 2: Sie als enkelvoudsvorm

Wanneer je duidt op één meisje of één vrouw, gebruik je ‘sie’ als enkelvoudsvorm. Dit is hetzelfde als ‘’zij’’ in het Nederlands.

Voorbeeld: ‘’Zij houdt van ijs.’’ → ‘’’Sie liebt Eis.’’

Variant 3: Sie als meervoudsvorm

Op het moment dat je meerdere personen bedoeld, gebruik je ook het woord ‘’Sie’’ ofwel ‘’zij’’ in het Nederlands. Alleen hier betreft het dus de meervoudsvorm.

Voorbeeld: ‘’Zij spelen elke dag voetbal.’’ → Sie spielen jeden Tag Fußball.’’

Nu ben je bekend met alle drie de vormen van Sie en als het goed is weet je precies wanneer je welke moet gebruiken! :)