Zakelijke brief schrijven

Bijles Duits VMBO

Waarom is een zakelijke brief belangrijk?

Nederlanders zijn over het algemeen wat directer, losser en informeler tegen elkaar dan Duitsers. Een bekend Duits spreekwoord is ‘Ordnung muss sein’ (orde is belangrijk). Daarom ‘muss es sein’ dat jij weet hoe je een keurige brief schrijft in het Duits.

Wat voor onderdelen heeft een zakelijke brief?

  1. Je eigen gegevens

Eerst schrijf je op van wie de brief komt: van jou. Vergeet niet alle belangrijke informatie op de juiste volgorde op te schrijven:

Jouw naam en achternaam

Jouw straat en huisnummer

Jouw postcode en plaats

Jouw land en telefoonnummer

2. Gegevens ontvanger

Dan schrijf je op naar wie de brief gestuurd moet worden. Dit schrijf je onder je eigen informatie. Let op: de opbouw is hier net even anders:

Bedrijfsnaam

Naam contactpersoon

Straat en huisnummer ontvanger

Postcode en woonplaats ontvanger

3. Plaats, datum

Daaronder zet je nog één keer de plaats en datum waar vandaan en waarop de brief verzonden is. Stuur je de brief bijvoorbeeld vanaf school, dan is dat een ander adres dan dat van je eigen huis. Voorbeeld: Voorburg, 3 juni 2021.

4. Onderwerp

Nu schrijf je op waar de brief over gaat. In het Duits noem je dat ‘Betreff’. Stuur je de brief bijvoorbeeld om te solliciteren, dan zet je bijvoorbeeld ‘Bewerbung’ (sollicitatie).

5. Aanhef

Een brief begint met de aanhef: hoe je iemand aanspreekt. In een zakelijke brief doe je dat natuurlijk erg netjes (net als ’geachte’ in het Nederlands). Voorbeelden:

–        ‘Sehr geehrter Herr,’ (geachte Meneer)

–        ‘Sehr geehrte Dame,’ (geachte Mevrouw)

–        ‘Sehr geehrter Herr Fröhlich,’ (geachte Meneer Fröhlich)

–        ‘Sehr geehrte Frau Fröhlich,’ (geachte Mevrouw Fröhlich)

Let erop dat je hier altijd een komma naast zet!

 

6. Inleiding

Nu komt de eerste zin van de brief. Die begint met een kleine letter omdat de aanhef met een komma eindigt: het is nog dezelfde zin. Begin deze zin nooit met ‘ik’. Zorg dat deze zin duidelijk maakt waarom je de brief schrijft. Is het een antwoord, wil je reclame maken, reageer je op een vacature, etc.? Schrijf in de beleefdheidsvorm, dus ‘Sie’ en ‘Ihr’, niet ‘du’ en ‘dein’. Voorbeelden:

–        ‘mein schreiben bezieht sich auf die Neue Stelle in euer Betrieb’

–        ‘wie gestern am Telefon besprochen, schreibe ich Sie heute an’

7. Inhoud brief

Nu pas komt de echte inhoud van de brief. Om die goed te kunnen schrijven, moet je je Duitse woordjes en zinnen en grammatica kennen. Je weet van tevoren natuurlijk niet waar de brief over moet gaan, dus hier zul je hoe dan ook enige kennis van het Duits nodig hebben. Je kunt wel standaardzinnen die je vaak nodig hebt leren.

 

Hoe sluit je een zakelijke brief af?

8. Slotalinea

In het Duits sluit je een nette brief ook af met een zin die de belangrijkste boodschap samenvat én die een vraag of opening is voor degene die je schrijft om jou te kunnen antwoorden. Bijvoorbeeld: ‘Ich hoffe das ich meine Anwendung und weitere Erfahrungen mit Ihnen in einem Gespräch beleuchten darf’.

9. Afsluiting

Je sluit af met een groet zonder komma, je naam, handtekening, functie en eventuele bijlage (een extra bestand zoals je CV dat je toevoegt bij de brief). Onthoud ook dit schema dus:

Mit freundlichen Grüẞen’

Handtekening

Jouw naam en achternaam

Jouw functie

Bijlage (Anhang)

Het is dus best een boel, wat je moet weten om een fatsoenlijke Duitse brief te schrijven! Toch zijn de meeste onderdelen op de brief best logisch: als je goed nadenkt, kun je al snel bedenken welk onderdeel er moet volgen. Daarnaast is het gewoon erg belangrijk dat je je woordjes en grammatica kent om de inhoud van je brief goed te schrijven. Succes!