Het eindexamen Frans

Bijles Frans VMBO

Het eindexamen Frans

Het eindexamen van het vak Frans is een leesexamen. Je zult ongeveer 14 teksten voorgeschoteld krijgen. Oefen veel met oude examens zodat je weet hoe lang je erover doet en wat voor vragen je kunt verwachten. Heb je geen tijd om examens te oefenen? Lees dan in ieder geval de vragen van oude examens door en zorg dat je de vraagstelling snapt.

Er zijn vier soorten teksten die zullen voorkomen op je eindexamen.

  • Bij de korte teksten op het eindexamen worden relatief weinig vragen gesteld. Bij een korte tekst is het handig om eerst de vraag te lezen en om daarna te zoeken naar het antwoord in de tekst. Zulke teksten zijn meestal zo kort dat ze geen alineaverdeling hebben.
  • Bij lange teksten worden meer vragen gesteld, zo’n 3-8 vragen per tekst. Bij een lange tekst is het belangrijk dat je de tekst echt begrijpt. Lees daarom lange teksten altijd zorgvuldig door.
  • Bij scanteksten kun je het antwoord vaak al vinden door de tekst te scannen. Scanteksten bevatten vaak veel details. Lees de vraag eerst door en ga daarna op zoek naar het detail wat gevraagd wordt.
  • Je zult ook gatenteksten tegenkomen op het eindexamen. In zo’n tekst zijn woorden weggelaten en moet je die zelf aanvullen met behulp van de woorden die er nog wel staan.

Over de teksten kun je zowel meerkeuze als open vragen over verwachten. Het merendeel zal wel meerkeuzevragen zijn.

Waar moet je op letten tijdens het maken van je examen?

Het is altijd handig om eerst de tekst globaal te bekijken. Zo weet je met wat voor tekst je te maken hebt en krijg je al een idee van waar de tekst over zal gaan. Gebruik bijvoorbeeld de titel, de tussenkopjes en de inleiding om je te oriënteren. Kijk dan naar de vragen. Ga vervolgens op zoek naar het antwoord in de tekst. Is de tekst kort? Dan heb je het antwoord waarschijnlijk snel gevonden en hoef je de tekst niet intensief te lezen. De tekst intensief doorlezen is dan misschien zonde van je tijd. Is de tekst wat langer en staan er meer vragen bij de tekst? Dan is het verstandig om de vraag intensief te lezen.

Als je een antwoord hebt gegeven, lees dan het stukje tekst nog eens door, als laatste check. Als je een open vraag moet beantwoorden, doe dit dan altijd in het Frans. Tenzij anders aangegeven.

Het woordenboek

Je mag een woordenboek meenemen naar je eindexamen Frans. Gebruik die alleen als het echt nodig is. Het opzoeken van woorden kost namelijk veel tijd. Vaak kun je uit de context van de tekst/zin al wel afleiden wat het woord betekent. Kom zo goed voorbereid mogelijk naar eindexamen, met een zo groot mogelijk woordenschat. Elk woord dat je al kent, hoef je niet op te zoeken tijdens het examen. Zo kun je sneller en makkelijker teksten lezen en zal je minder tijd stress hebben.