Orkanen

Bijles aardrijkskunde VWO

Hoe ontwikkelt een orkaan zich?

Ze hebben namen en ze laten vaak een verwoest gebied achter. Een tropische storm die harder waait dan windkracht 12 wordt een orkaan genoemd. Een orkaan ontstaat boven zee op plekken waar het zeewater warmer is dan 27 graden. Omdat het zeewater zo warm is, stijgt het op in de lucht in de warme lucht. Wanneer de lucht hoger in de atmosfeer terecht komt koelt het weer af waardoor het gaat dalen. Dit zorgt voor luchtstromen. Door de draaiing van de aarde gaan deze luchtstromen draaien rond een middelpunt: een orkaan is geboren.

Doordat een orkaan ontstaat door opstijgende zeelucht zitten er heel er veel waterdruppeltjes in een orkaan. Deze vallen naar beneden in de vorm van extreme regen. Daarom wordt een orkaan een tropische storm genoemd.

Uit welke drie onderdelen bestaat een orkaan?

Hoe kan het dan dat er in het oog van de orkaan geen storm te vinden is?

Doordat de waterdruppeltjes zo hard ronddraaien worden deze naar buiten gedrukt. Hierdoor is de rand van de orkaan heel gevaarlijk met harde wind en regen, maar is het heel rustig in het midden van de orkaan.

Kort gezegd bestaat een orkaan uit drie onderdelen:

Het oog: in het oog is het vaak windstil en valt geen regen. Het weer is hier eigenlijk alsof er niets aan de hand is.

De muur: de muur is het eerste gedeelte rond het oog van de orkaan. Hier zitten de meeste onweersbuien waardoor de meeste schade aangericht wordt.

De regenbanden: deze draaien om de muur heen.

Waarom krijgen orkanen een naam?

Per jaar zijn er meerdere orkanen. Omdat het belangrijk is in de gaten te houden waar een orkaan zich bevindt, en daarna te kunnen bepalen hoeveel schade er door een orkaan is aangericht is het handig om de orkaan een naam te geven. Zo kan er bijvoorbeeld gezegd worden: orkaan Katrina bevindt zich nu boven Florida.