De lever
Bijles Biologie VWO
Wat is de functie van de lever?
Het verwijderen van overbodige of schadelijke stoffen uit je lichaam noem je uitscheiding. Wat gebeurt er in het kort bij uitscheiding? Je lever ontvangt bloed van je poortader, haalt schadelijke stoffen uit het bloed en maakt ze onschadelijk. Daarna worden die stoffen door de nieren uitgescheiden.
We gaan nu wat dieper in op de functies van de lever. Naast het afbreken van giftige stoffen doet de lever nog een aantal andere dingen. De lever zorgt ervoor dat het glucosegehalte in je bloed constant blijft. Als er te veel glucose in het bloed zit, zet je lever dit om naar glycogeen. Dit slaat de lever op. Hier is insuline voor nodig. Als er te weinig glucose in het bloed zit, zet het lichaam glycogeen om in glucose. Hiervoor is glucagon en/of adrenaline nodig.
Producent van eiwitten
Je lever is ook een producent van eiwitten. Eiwitten zijn belangrijke bouwstoffen voor je lichaam. Als wij eiwitten binnenkrijgen via onze voeding kunnen we ze niet meteen gebruiken in ons lichaam. Ze moeten eerst omgebouwd worden. Dat doet de lever. Als je eiwitten te veel hebt, kan je lichaam eiwitten gaan verbranden. De afvalstoffen die daarbij vrijkomen komen dan in je bloed terecht. Je lever zet die om naar ureum.
Afvalstoffen omzetten
De lever kan ook afvalstoffen omzetten. De lever zet afvalstoffen (overtollige en/ of schadelijke stoffen) om naar gal. Gal emulgeert vetten. Het wordt opgeslagen in de galblaas. Via het darmkanaal komt vervolgens gal in de ontlasting. Bilirubine wordt gevormd in de lever van uiteengevallen rode bloedcellen en zit in gal. Bilirubine zorgt voor de bruine kleur van ontlasting. In gal zitten ook galzure zouten die deels worden heropgenomen en deels worden verwijderd met de ontlasting.
Tip: Lees ook onze uitleg over de nieren. Dan heb je een compleet beeld van hoe uitscheiding werkt.