Break-even punt

Bijles economie VWO

Wat betekent de economische term: break-even punt?

Het break-even punt is een term die in de economie veel wordt gebruikt. De definitie van deze term is eigenlijk heel simpel: het betekent dat de kosten en de opbrengsten van een bedrijf gelijk zijn. Als een bedrijf in een situatie zit met een break-even punt betekent het dat het bedrijf geen winst of verlies maakt. Om producten te produceren heeft een bedrijf bepaalde kosten, denk bijvoorbeeld aan het loon van personeel en de huur van een pand. Om deze kosten te dekken moet een bedrijf een bepaald aantal producten voor een bepaalde prijs verkopen. Als het bedrijf net genoeg producten heeft verkocht om de kosten eruit te halen, maar nog geen winst heeft gemaakt wordt dit het breakeven punt genoemd.

De formule die bij het break-even punt hoort is = TO (totale opbrengst) = TK (totale kosten).

De totale kosten en opbrengsten

Totale kosten

De TO (totale kosten) van een bedrijf bestaat uit twee onderdelen: CK (constante kosten) dat zijn kosten die een bedrijf altijd maakt, zoals huur en loon. Daarnaast heeft een bedrijf ook TVK (totale variabele kosten) dit zijn kosten die een bedrijf maakt als het producten produceert, bijvoorbeeld de verzendkosten. De TVK van een bedrijf gaat omhoog als zij meer producten gaan maken en verkopen (denk aan de verzendkosten; als er meer bestellingen zijn moeten ze meer verzendingen doen).

TVK = a (variabele kosten) x q (hoeveelheid)

De formule voor de totale kosten is:

TK = TVK (totale variabele kosten) + TCK (totale constante kosten)

Totale opbrengsten

Een bedrijf heeft meer opbrengst als het meer producten verkoopt of de prijs van de producten verhoogt. De formule voor de totale opbrengsten (TO)= p (prijs) x q (hoeveelheid producten).

Het breakeven punt berekenen is dus bij TO = TK of bij p x q = a x q + TCK.

Ook kun je het breakeven punt aflezen in een grafiek. Je moet hier dan kijken waar de lijn van de totale kosten en de totale opbrengsten elkaar snijden.

Het break-even punt voorbeeld

Hier kan je aflezen dat als er 40 producten worden verkocht van een prijs van 120, hier de kosten gelijk zijn aan de opbrengst.

de zwarte lijn is y = 100 + 0,5 x (vaste kosten + variabele kosten)

de blauwe lijn is 3x (pxq / €3x? = opbrengst)

schermafbeelding 2021 04 05 om 21.28.22