Geschiedenis stof samenvatten

Bijles geschiedenis VWO

Een samenvatting maken, hoe doe je dat?

De boeken voor geschiedenis zijn altijd dik en alles wat er in staat lijkt altijd super belangrijk. Toch is het niet het idee van een samenvatting dat je het hele boek over schrijft/over gaat typen. Het is belangrijk om de hoofdzaken te onderscheiden met de details die er eigenlijk niet echt toe doen. Maar hoe doe je dit en waar moet je op letten bij het maken van een samenvatting?

Welke aspecten zijn belangrijk in een samenvatting?

Dik gedrukte begrippen

Niet alleen bij geschiedenis maar bij samenvattingen in het algemeen is het belangrijk dat je de dikgedrukte woorden erin verwerkt, de woorden zijn namelijk niets voor niets dikgedrukt. Wel is het belangrijk dat je deze woorden begrijpt, dus niet klakkeloos overneemt. Weet je niet precies wat het woord betekent? Zoek het woord dan nog even op.

Wat zijn de belangrijkste gebeurtenissen

Dit is heel belangrijk, nu kan het zo zijn dat er in een bepaald hoofdstuk heel veel jaartallen zijn maar het is altijd zo dat de ene gebeurtenis meer invloed/ gevolgen had dan de andere. Wat ook fijn is is om op een groot papier een tijdlijn te maken met alle belangrijke gebeurtenissen op een rijtje. (Voor VWO/HAVO: Zo kan je ook op papier per Historische context een overzicht maken met belangrijkste jaartallen/gebeurtenissen).                                 

Belangrijke personen

Zet in een samenvatting ook de altijd de belangrijkste personen, vergeet hierbij niet de jaartallen erbij te zetten als deze ook in het boek stonden. Bijvoorbeeld: Otto von Bismarck (1815-1898)

Alinea's gebruiken

Alinea’s

Waar vaak de meest belangrijke informatie staat is in de inleiding en in de conclusie. Verder kun je per alinea kijken naar de eerste en de laatste regels, deze geven vaak de kern van alle informatie weer.                       

Zoals we al zeiden moet je proberen om niet alles uit je boek letterlijk over te typen/ of schrijven. Wat ook helpt is om de tekst over te zetten in jouw eigen woorden. Als een zin super lang is met veel moeilijke begrippen, breek deze zin in stukken en zoek de betekenis van de moeilijke begrippen op. Het kost veel tijd maar je onthoudt het hierdoor wel stukken  beter.