Het gebruik van je grafische rekenmachine

Bijles wiskunde A VWO

Waarop moet je letten bij een rekenmachine?

Je rekenmachine – super handig ding. Maar, ook meteen super zonde om er fouten mee te maken. Zorg ervoor dat je goed met je rekenmachine overweg kan zodat je er optimaal gebruik van kunt maken en geen onnodige foutjes maakt. Ga altijd na of je antwoord logisch is en, als je tijd hebt, voer de opgave nogmaals in om je antwoord te controleren.

Als je aan het rekenen bent met je rekenmachine moet je er op letten dat je de getallen op de goede manier invult. Een komma in een decimaal tik je in je rekenmachine in als een punt.

Welke voorrangsregels zijn er?

Zorg er voor dat je de opgave zorgvuldig overneemt, in de volgorde waarin deze in is opgeschreven. Let goed op hoe je decimale getallen invult (met een punt dus!). De rekenvolgorde staat al voorgeprogrammeerd op de rekenmachine. Delen en vermenigvuldigen gaan automatisch al voor op optellen en aftrekken. Als de opgave erg lang is kun je haakjes aanbrengen om ervoor te zorgen dat de opgave op de goede volgorde wordt berekend. Zorg dan dat je de voorrangsregel goed onthoudt:

  1. Haakjes
  2. Machtsverheffen
  3. Worteltrekken
  4. Vermenigvuldigen en delen (van links naar rechts)
  5. Optellen en aftrekken (van links naar rechts)

Soms is het niet nodig maar je kan natuurlijk altijd de grafiek plotten van een formule die in je opdracht staat, dan heb je misschien een duidelijk beeld van wat er gebeurd in de opdracht.

Hoe plot je een grafiek?

Om een grafiek te plotten of een tabel te maken, vul je altijd eerst een formule in bij y = en dan y1 = .

Wil je 2 formules met elkaar vergelijken of wil je kijken waar een bepaalde waarde met de grafiek kruist, dan vul je dit in bij y2 =. Na het schetsen (graph) van de grafiek kan je dan intersect gebruiken om het snijpunt te vinden.

Let op! De x die je afleest betekent iets, dus geef altijd een conclusie na het opschrijven van de x.

Belangrijk! Heb je je rekenmachine gebruikt? Schrijf altijd al je stappen op die je op je rekenmachine hebt gedaan! Doe je dit niet dan laat je punten liggen en dat zou zonde zijn!