Voordelen en nadelen van grote steden

Bijles aardrijkskunde HAVO

Wat zijn de voordelen van grote steden?

De stedelijke gebieden, die steeds groter worden, brengen vele voor- en nadelen met zich mee. DeBijlesStudent zet ze voor je op een rijtje!

Voordelen van de grote steden
Ten eerste zorgt de concentratie van veel mensen voor een hogere koopkracht, meer contacten en een levendige sfeer.  Ook zorgen de grote steden ervoor dat bedrijven zich hier concentreren in de steden. Dit resulteert erin dat de bedrijven kunnen profiteren van elkaars aanwezigheid: synergie ontstaat. Hierdoor wordt de stad een gewilde locatie om je bedrijf te vestigen, wat elkaar dus alleen maar versterkt. Doordat het gewild is, komen er meer bedrijven, doordat er meer bedrijven zijn wordt het een steeds meer gewilde locatie enz. Dit heet ook wel het agglomeratie-effect. Een ander groot voordeel van de stad is dat het kennis, creativiteit aantrekt en hoge aantrekkingskracht heeft op hoogopgeleiden. Al deze voordelen versterken elkaar in de synergie van de concentratie van bedrijven, kennis, mensen en diensten.

Wat zijn de nadelen van grote steden?

Nadelen van de grote steden
Helaas brengen de grootstedelijke gebieden ook nadelen met zich mee. Deze zullen we hieronder voor jullie op een rijtje zetten. Ten eerste zorgt de hoge concentratie van bedrijven en mensen voor congesties in de stad. De gevolgen hiervan zijn het overbelasten van de infrastructuren van de stad zoals files en ongelukken. Deze congesties zorgen voor het verontreinigen van de lucht met uitlaatgassen die alle voertuigen uitstoten. Een ander groot nadeel van de hoge aantrekkingskracht van de stad is de enorme competitie voor ruimte om te werken of wonen. Doordat de vraag hoger is dan de aanbod zijn de prijzen van de huur in veel steden onwijs hoog. De hoge vraag naar een woon- of werkplek in de stad drijft de prijzen dus enorm op de afgelopen jaren. Doordat de huurprijzen zoveel zijn gestegen de afgelopen jaren is het voor starters steeds moeilijker om een huis te kopen. In Amsterdam is de huurprijs/m2 het allerhoogste van Nederland!