Krediet

Bijles Bedrijfseconomie HAVO

Welke soorten krediet zijn er?

Er zijn twee soorten krediet: consumptief krediet en hypothecair krediet. Maar wat is dan een krediet eigenlijk? Een krediet is als het ware kapitaal, meestal geld, dat aan iemand is uitgeleend. Echter, op een bepaalde termijn moet hier wat tegenover komen te staan (zoals een dienst of terugbetaling). Een krediet kunnen we dus ook zien als een lening. Hypothecair krediet kan dus worden gezien als een hypothecaire lening. Onder het kopje ‘hypothecaire leningen’ vertellen we hier meer over!

Wat is consumptief krediet?

Wat is dan consumptief krediet? Consumptief krediet is als het ware een lening, aangegaan door consumenten. Over het algemeen wordt consumptief krediet gebruik voor de aanschaf van consumptiegoederen. Er zijn verschillende soorten consumptief krediet. Onderstaand leggen we graag deze soorten aan je uit, met bijbehorende kenmerken:

 • Koop op afbetaling
  1. Dit krediet gebruik je als je dure goederen koopt. Denk bijvoorbeeld aan een auto. Je betaalt bijvoorbeeld maandelijks een bedrag totdat je het totaalbedrag van de auto hebt betaald.
  2. De totale prijs die je betaalt is het totaal van de bedragen die je per periode betaalt plus de aanbetaling
  3. Je bent gelijk eigenaar van het consumptiegoed.
 • Huurkoop
  1. Dit is een andere vorm van koop op afbetaling. Waarom? Omdat je pas eigenaar bent na de betaling van het bedrag van de laatste termijn.
 • Persoonlijke lening
  1. Dit ken je vast wel. Je gaat bij iemand of iets (een bank bijvoorbeeld) een persoonlijke lening aan. Je betaalt het bedrag terug met vaste bedragen. Wat betaal je dan? De aflossing natuurlijk, maar ook interest (rente)!
  2. Er is geen onderpand (zoals een huis) voor de lening.
 • Doorlopend krediet
  1. Je kunt bedragen die je kwijt bent aan aflossingen gewoon weer opnemen.
  2. Echter, hierdoor wordt je lening niet afgelost.

Geld lenen kost geld

Let op: per soort krediet betaal je interest. Het interestpercentage kan bij doorlopend krediet verschillen!