Rechtspersoon versus natuurlijk persoon

Bijles Bedrijfseconomie HAVO

Waar komt een rechtspersoon vandaan?

Rechtspersoon

Wanneer je een bedrijf hebt, dan kun je voor dat bedrijf verschillende rechtsvormen gebruiken. We hebben verschillende rechtsvormen in Nederland. Hier vertellen we graag over op de uitlegpagina ‘Rechtsvormen’, maar voor nu willen wij jou graag uitleggen wat het verschil is tussen een rechtspersoon en een natuurlijk persoon.

Wat is het verschil tussen een rechtspersoon en een natuurlijk persoon?

Wat is een natuurlijk persoon?

Een natuurlijk persoon is een persoon die zelf rechten en plichten, bezittingen en schulden heeft. Dit betekent dat de persoon zelf aansprakelijk is voor zijn of haar eigen gedrag. Als een persoon bijvoorbeeld een hypotheek afsluit, dan heeft hij of zij de plicht om maandelijks een bedrag terug te betalen. Doet de persoon dit niet, dan is hij of zij persoonlijk aansprakelijk.

Wat is een rechtspersoon?

Een rechtspersoon is hetzelfde als een natuurlijk persoon, maar het grote verschil zit ‘m in de “persoon”. Met een natuurlijk persoon wordt een mens bedoeld, terwijl een rechtspersoon een organisatie is die rechten heeft en plichten aangaat. De organisatie is een rechtspersoon waarvan de rechten en plichten, bezittingen en schulden los staan van de rechten en verplichtingen van Jantje. Let op: niet elke organisatie is een rechtspersoon.

Een voorbeeld:

Als Jantje een organisatie opricht, dan is deze organisatie vaak een rechtspersoon. Dit betekent dat de organisatie op zichzelf rechten en plichten, bezittingen en schulden heeft, niet Jantje. Jantje bestuurt de organisatie wel, maar is niet aansprakelijk voor eventuele schulden. Moeilijk voor te stellen he? Stel, de organisatie van Jantje gaat failliet. De bank die deze organisatie geld heeft geleend, wil graag het geld terug. Gelukkig voor Jantje is de organisatie zelf hier verantwoordelijk voor. Waarom? De organisatie is (onder leiding van Jantje) plichten aangegaan met de bank, waardoor de verantwoordelijkheid bij de organisatie ligt.