De huid

Bijles Biologie HAVO

Wat is de functie van de huid?

Wat doet de huid? De huid is eigenlijk ons grootste orgaan. De huid heeft drie functies: ons inwendig milieu beschermen, ons lichaamstemperatuur regelen en het aanmaken van vitamine D.

De huid beschermt het lichaam tegen van alles. Denk maar aan infecties en beschadigingen als scheuren in de huid. Ook beschermt de huid tegen UV straling. UV straling wordt afgeschermd door melaninepigmenten. Melaninepigmenten zijn donkere pigmenten. Je krijgt er steeds meer als je in aanraking komt met zonlicht. Dat is waarom je een kleurtje krijgt als je veel buiten bent in de zomer. Te veel UV straling kan huidkanker veroorzaken.

Het vasthouden van warmte

De huid regelt de temperatuur van ons lichaam met behulp van de bloedvaatjes die naar de huid toe lopen. Als het heel koud is buiten moet het lichaam warmte vasthouden. Dan zullen de bloedvaten vernauwen, zo stroomt er minder warm bloed naar de huid toe en wordt er minder warmte afgegeven aan de omgeving. Je lichaam geeft ook meer warmte af wanneer er koude wind langs het lichaam stroomt. Dit zorgt ervoor dat de gevoelstemperatuur nog lager wordt.

Wanneer het lichaamsoppervlak relatief groter is, in verhouding tot de volume, zal er ook meer warmte worden afgegeven.

Het lichaam afkoelen

Als het heel warm is in de omgeving zal het lichaam willen afkoelen. Dan worden de bloedvaten wijder en gaat er dus meer warm bloed naar de huid toe. Zo kan er meer warmte worden afgegeven aan de omgeving. Ook zorgt je huid voor de productie van zweet. Hierdoor wordt de huid vochtig. Wanneer zweet gaat verdampen neemt het ook weer warmte met zich mee.

Vitamine D heeft je lichaam ook hard nodig. Vitamine D wordt door de huid geproduceerd onder invloed van zonlicht. Het is vooral nodig om je immuunsysteem werkende te houden en voor botvorming.

Lees hier meer over de verschillende huidlagen.