De verschillende huidlagen

Bijles Biologie HAVO

De huid bestaat uit drie verschillende lagen

De huid bestaat uit drie verschillende lagen. Welke dat zijn en hoe ze opgebouwd zijn gaan wij hier aan je uitleggen. We gaan van buiten naar binnen werken.

De buitenste laag van de huid heet de opperhuid of de epidermis. De opperhuid heeft het pigment melanine. Je bent geboren met een bepaalde hoeveelheid melanine in je huid, dat is je huidskleur. Melaninepigmenten zijn donkere pigmenten. Je krijgt er steeds meer als je in aanraking komt met zonlicht. Dat is waarom je een kleurtje krijgt als je veel buiten bent in de zomer. De opperhuid bestaat zelf ook weer uit lagen: de hoornlaag, de slijmlaag en de kiemlaag. De hoornlaag is het gedeelte van de huid die we zien en kunnen aanraken. Het zorgt bescherming en stevigheid. Het bestaat eigenlijk uit dode huidcellen. De huidcellen worden aangeleverd door de kiemlaag. De kiemlaag is het gedeelte onder de hoornlaag waar er zich levende cellen bevinden. Die zijn zich constant aan het vermenigvuldigen. Hier wordt ook melanine gevormd. De buitenste laag levende cellen heet de slijmlaag.

De lederhuid of dermis

De lederhuid of dermis bevindt zich direct onder de opperhuid. De lederhuid bestaat uit allerlei verschillende onderdelen. Daar bevinden zich haarvaten. De haarvaten zorgen voor zuurstof toevoer en zijn betrokken bij het regelen van de temperatuur van het lichaam. In de lederhuid zitten de haarspiertjes, talgkliertjes, zweetkliertjes maar ook de motorische en sensorische zenuwen. Dit is dus de laag waar het om draait als het gaat om dingen voelen, waarnemen en handelingen verrichten.

Het onderhuids bindweefsel

Onder de lederhuid ligt het onderhuids bindweefsel. Het onderhuids bindweefsel bestaat vooral uit vet. Vet wordt voor allerlei zaken gebruikt. Het wordt door de huid gebruikt als stootkussen en als warmte-isolatie. Ook wordt het vet in het onderhuids bindweefsel opgeslagen als brandstofvoorraad.

Voor meer informatie over de huid, klik hier.