Leertips
Bijles Duits HAVO
Tips om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op een toets
Duits leren zal een stuk makkelijker worden met de onderstaande tips, zo kan je je optimaal voorbereiden op een toets of op het examen! Het allerbelangrijkste is in ieder geval om te blijven herhalen, zo blijft de stof goed zitten. Begin dus nooit te laat met leren. Succes!
Leertips voor het vak Duits
Tip 1: opdelen van de stof
Soms moet je zo veel leren voor een toets dat dit heel overweldigend kan zijn en een enorme klus lijkt. Het is dan handig om de stof op te delen. Stel dat je bijvoorbeeld 100 woordjes moet kennen, dan kun je deze opdelen in vijf verschillende groepen van 20 woorden. Als je dan deel 1 kent, kun je door naar het tweede deel. Zo lijkt het een stuk minder veel en kun je ook sneller dingen afhaken. Dit motiveert jou waarschijnlijk ook :)
Vervolgens moet je nog wel bepalen wanneer je alles gaat herhalen. Ook hierbij heb je weer verschillende opties. Als de groep woorden die je moet leren klein is, dan kun je het beste elke keer teruggaan naar de groep die je ervoor hebt gedaan. Eerst leer je het eerste deel, dan het tweede en vervolgens ga je weer terug naar het eerste deel. Zo ga je door tot je alles hebt gehad. Deze methode kost veel tijd, maar zo zul je de stof waarschijnlijk het beste onthouden. Een andere manier is om de stof in tweeën te delen. Pas als je de eerste helft goed kent, ga je door naar de tweede helft. Vervolgens kun je deze weer afwisselen.
Het is vooral belangrijk dat je de methode kiest die het beste bij jou past en die werkt voor jou, zodat jij de Duits woordjes zo goed mogelijk kan onthouden.
Tip 2: het harmonicamodel
Een tweede manier om je goed voor te bereiden op een toets is door middel van het harmonicamodel. Hiervoor heb je een blad nodig dat je in drie delen vouwt. Op het eerste deel schrijf je alle Duitse woorden op die je moet kennen. In de kolom ernaast schrijf je de vertaling van het Duitse woord op. Vervolgens kun je de eerste en tweede kolom met elkaar vergelijken en kijken waar de fouten zitten en welke woorden je al goed kent. Wanneer je dit hebt gedaan, vouw je het blaadje zo dat je de eerste kolom niet meer kan zien. Pak de kolom met de Nederlandse woorden erbij en vul vervolgens de derde kolom weer in met de Duitse woorden. Zo leer je te vertalen van het Duits naar het Nederlands en andersom! Met deze kolommen kun je net zo lang doorgaan totdat je alle woorden kent, blijven doorvouwen dus!
De laatste tip:
Tip 3: kaartjesmethode
Met deze manier maak je kaartjes waarbij je het Duitse woord op de ene kant van het kaartje schrijft en de Nederlandse vertaling op de andere kant. Wanneer je alle kaarten hebt gemaakt, kun je ze afgaan. Als je de vertaling goed hebt, kun je het kaartje uit de stapel halen maar als je hem niet goed hebt, moet dt kaartje erin blijven. Zo blijft dat kaartje in de stapel totdat je hem goed weet, super handig! Als je wil kun je natuurlijk ook aparte stapels maken: groeperen op lastigheid, soort woorden, hoofdstukken, etc.