Ruilen over tijd
Bijles economie HAVO
Wat is inflatie?
Prijzen van goederen en diensten veranderen over de jaren altijd wel een beetje, zo is bijvoorbeeld de prijs van brood vandaag veel duurder dan de prijs van een brood in 1960. Maar ook kunnen inkomsten en lonen in de loop van de tijd veranderen. Als alles goed gaat is alles in balans, en kunnen mensen erop vertrouwen dat prijzen niet ineens ontzettend zullen stijgen. Het is namelijk fijn dat je geld in de toekomst ongeveer even veel waard is. Wat we willen in de economie zijn stabiele prijzen, zodat je weet dat je kunt vertrouwen op je geld. Als prijzen toch stijgen is er sprake van inflatie, maar prijzen kunnen over langere termijn ook dalen in dat geval spreken we van negatieve inflatie: deflatie. Als de prijzen rustig stijgen is dit niet erg, in Europa is er afgesproken dat de inflatie niet hoger mag zijn dan 2%.
Wat zijn de gevolgen van inflatie?
Prijzen stijgen dus meestal wel een beetje over verloop van tijd. Door deze inflatie kun je met een bepaald bedrag, bijvoorbeeld €250 steeds minder kopen. Daarom wordt inflatie ook wel ‘waardevermindering van geld’ genoemd.
Inflatie heeft de volgende gevolgen:
- De koopkracht van je inkomen daalt, hierdoor kun je minder kopen met hetzelfde inkomen.
- Mensen gaan liever niet sparen, als je weet dat de koopwaarde van geld achteruit gaat door inflatie en de rente lager is dan de inflatie. Als je weet dat je op dit moment meer met spaargeld kan dan over een paar jaar ga je eerder geld nu besteden dan het sparen.
- Er zal minder geëxporteerd worden. Door inflatie stijgen de prijzen, de producten binnen een land worden dus duurder. Hierdoor wordt het moeilijker om producten aan het buitenland te verkopen. Hierdoor verslechtert de concurrentiepositie van een land.
- Sommige goederen worden sneller verkocht, als mensen weten dat er inflatie is zullen sommigen mensen hun aankopen eerder doen omdat ze weten dat door inflatie de prijzen van goederen zullen stijgen.