Samenwerken en onderhandelen

Bijles economie HAVO

Wanneer wordt er gebruik gemaakt van speltheorie?

Bij het gebruik van de speltheorie wordt er eigenlijk voorspelt wat voor invloed de beslissing van persoon A is voor persoon B. Bij deze theorie kijk je naar welke keuze iemand heeft en hoe deze keuze wordt beïnvloed door de keuzes van anderen. Neem bijvoorbeeld directeur van bedrijf A en directeur van bedrijf B, het gaat namelijk vaak om twee partijen die een keuze moeten maken. De keuze van directeur A, beïnvloedt de keuze van directeur B.

schermafbeelding 2021 04 05 om 22.09.43

Wanneer is er sprake van een dominante strategie?

Zo zie je hier in de matrix een situatie waarbij twee concurrenten (twee verschillende bedrijven) verschillende keuzes hebben, en wat de gevolgen van deze keuzes hebben . Directeur A en B kunnen allebei een keuze individueel van elkaar maken. Je kan soms voorspellen wat iemand kiest, soms levert een keuze namelijk meer op ongeacht wat de ander doet. Dat heet de dominante strategie , dit is een keuze die iemand maakt ongeacht de keuze van de ander. Soms is er ook geen een dominante strategie maar dit komt niet zo vaak voor. Zo zie je dat voor Directeur B het een dominante strategie is om wel reclame te maken; hierbij is de opbrengst namelijk €3000 of €2800 in tegenstelling tot geen reclame maken €2.200.

Nash evenwicht

Een andere situatie die kan voorkomen heet het nash evenwicht, dit is een evenwichtspunt. Wat hiermee bedoelt wordt is dat het niet handig is voor persoon A of B om van een keuze af te wijken. Als een van de partijen dit wel doet, zal de beloning minder hoog zijn en is het dus minder aantrekkelijk. Zo zie je dat het voor beiden partijen de beloning het meest hoog is als ze allebei wel reclame maken.Als een van de directeuren hiervan afwijkt zullen ze allebei minder opbrengst hebben.