Oplossingen verdunnen

Bijles Scheikunde HAVO

Wat is het proces verdunning?

Verdunning is het proces waarbij een geconcentreerde oplossing minder geconcentreerd wordt gemaakt. De concentratie wordt dus verlaagd. Denk maar aan het toevoegen van water om van siroop om lekkere limo te maken.

In de scheikunde doen we bij een verdunning grofweg het volgende:

We nemen een kleine hoeveelheid van een oplossing met een bekende concentratie. Daaraan voegen we een neutrale vloeistof, zoals water, toe. We krijgen daarmee een nieuwe oplossing met een groter volume, maar een lagere concentratie.

Wil je rekenen aan een verdunning? Dan is de algemene formule erg handig. De algemene formule voor het berekenen van een verdunning is:

C1V1=C2V2, waarbij C1 en C2 staan voor de concentraties van de begin- en eindoplossingen, en V1 en V2 hun volumes voorstellen.

Concentraties en volume zijn dus heel belangrijk bij verdunningen!

Hoe kan je de oplossing verdunnen tot een andere concentratie?

Een concentratie wordt gegeven in g/mol, dus: hoeveelheid opgeloste stof / hoeveelheid oplossing.

Let op! Je deelt niet door het oplosmiddel maar door de oplossing. Stel dat je een zoutoplossing wil maken van 15 g/L. Dan doe je niet 15 gram zout bij een liter water. Dan zou je een oplossing krijgen die iets meer is dan één liter. Om het goed te doen moet je eerst 15 gram zout in een bak doen en dan de bak aanvullen met water totdat er precies 1 liter vloeistof in zit.

Vaak wordt gevraagd naar één onbekende waarde uit de algemene formule. Als je de algemene formule invult met de gegeven waarden kun je vaak heel makkelijk aan je antwoord komen.

Stel, we hebben een 1 liter van oplossing met een concentratie van 15 g/L. We gaan de oplossing verdunnen tot we een concentratie van 3 g/L krijgen. Laten we onze formule invullen:

            15 * 1 = 3 * x → x = 5

De eindoplossing is dus 5 liter. We hebben 4 liter toegevoegd.

Wat is de verdunningsfactor?

 

Het is ook handig om met de verdunningsfactor te kunnen werken. De verdunningsfactor geeft aan hoeveel keer lager de concentratie is na de verdunning. De verdunningsfactor kun je berekenen door de concentratie voor het verdunnen te delen door de concentratie na het verdunnen.

Als de concentratie voor het verdunnen 15 g/L, en na het verdunnen 5 g/L is, dan hebben we verdund met factor (15 / 5 =) 3.