De korte en lange waterkringloop

Bijles aardrijkskunde VMBO

Wat is de korte- en de langewaterkringloop?

De korte en lange waterkringloop, je hebt er vast wel eens over gehoord. Maar weet je nog precies wat het is? Geen zorgen, DeBijlesStudent legt het je uit!

Op de aarde kom je water tegen in 3 verschillende vormen: vloeibaar, vast of gas(waterdamp). Het water kan van de ene vorm in de andere overgaan maar zal dan toch water blijven. Waterdamp kan bijvoorbeeld weer vloeibaar worden door te condenseren. Vloeibaar water kan op haar beurt ijs worden door te stollen.  De hoeveelheid water op de wereld is altijd constant gebleven, echter de staat waarin het water zich bevindt is wel vaak veranderd. Tijdens de ijstijd was erg veel water bevroren ijs en dus in vaste vorm. Nu is er meer vloeibaar water op de wereld nu de temperaturen hoger zijn dan toen.  Het water zal altijd bewegen op de wereld en zal zich net als de lucht proberen te verdelen over de aarde. Water zal dan van hogere naar lagere gebieden stromen.

Wat is condensatie?

De zon zorgt voor verschillende temperaturen op de wereld, hierdoor verandert de staat van water. Wanneer er verwarming plaatsvindt, zal vloeibaar water verdampen tot waterdamp (ook wel de gas toestand van water). Deze waterdamp zal in de lucht worden opgenomen en zal stijgen. Wanneer lucht stijgt zal de waterdamp afkoelen en weer vloeibaar worden. De omzetting van waterdamp naar vloeibaar water is condensatie. Al het water op de wereld beweegt voort in de waterkringloop. We onderscheiden twee soorten waterkringlopen: de korte en de lange.

Samengevat:

De korte waterkringloop is als volgt:

Vloeibaar water → waterdamp → vloeibaar water

De lange waterkringloop ziet er zo uit:

Vloeibaar water → waterdamp → sneeuw → gletsjers/landijs → vloeibaar water

Voornamelijk de ijs-fase kan lang duren, sommige stukken landijs zijn wel miljoenen jaren oud.