Luchtdruk
Bijles aardrijkskunde VMBO
Hoe werkt luchtdruk precies?
Luchtdruk, hoge en lage luchtdruk, hoe werkt dat precies? Geen stress! Wij leggen het rustig aan je uit!
De lucht om ons heen heeft een bepaald gewicht. Deze lucht die zich rondom de aarde bevindt drukt op het oppervlak. Als de concentratie lucht ergens hoger is, weegt de dampkring van deze lucht meer en zal er hoge luchtdruk zijn. Wanneer er minder lucht op een bepaalde plek is en de concentratie dus lager is dan is er sprake van een lage luchtdruk. De luchtdruk is meetbaar door middel van een barometer. Rondom de aarde is de gemiddelde druk van de lucht 1013 hPa, hPa staat voor hectopascal een bepaalde luchtdruk eenheid. Luchtdruk kan verschillen van plek tot plek en ook van het ene op het ander moment. Dus wanneer je in bijvoorbeeld Amsterdam bent vandaag kan het op dat moment een hoog luchtdruk gebied zijn en op het andere moment een laag luchtdruk gebied. De waardes luchtdruk in hPa zitten meestal tussen de 940 en 1060 hPa. Verschil in luchtdruk wordt veroorzaakt door verschillen in de temperatuur.
Lagedrukgebied
Lagedrukgebied (minimum)
Wanneer lucht warm wordt, zet deze uit waardoor de lucht lichter wordt. Wanneer lucht lichter is zal deze opstijgen. Hier kan dan een lagedrukgebied of minimum ontstaan.
Hogedrukgebied
Hogedrukgebied (maximum)
Wanneer lucht afkoelt zal dit zwaarder worden omdat het krimpt. De concentratie vochtdruppeltjes neemt dan toe en veroorzaakt zwaardere grotere druppels. In een dalende lucht gebied, neemt de luchtdruk om de aarde toe en hierdoor ontstaat dan een hogedrukgebied of maximum.