Neerslag
Bijles aardrijkskunde VMBO
Wat is neerslag eigenlijk precies?
Neerslag het lijkt iets wat voor zich spreekt, maar wat is het nou eigenlijk precies? Geen zorgen wij leggen het stap voor stap uit!
In de lucht om je heen zitten hele kleine druppels water en waterdamp. De kleine druppels vormen zich tegen wolkjes in de lucht en zijn nog zeer licht zodat ze niet dalen. Er is een limiet aan de hoeveelheid waterdamp die in de lucht kan blijven hangen. Wanneer dit gebeurt is de lucht verzadigd. In warme lucht is dit limiet hoger dan bij koude lucht. Wanneer lucht afkoelt, ontstaat wolkvorming. Lucht die opstijgt zal afkoelen, vanuit deze wolken kan dan neerslag, ook wel regen genoemd, vallen. In de wolken kan neerslag vormen omdat kleine druppels hierin tegen elkaar aan komen en grotere druppels vormen. Als druppels groter worden dan worden deze zwaarder. Op een bepaald moment worden de druppels te zwaar en zullen dan naar beneden vallen dankzij zwaartekracht.
In welke vormen kan neerslag voorkomen?
Om te meten hoeveel regen ergens is gevallen kan je een regenmeter gebruiken. Neerslag kan voorkomen in verschillende staat. Het kan vloeibaar zijn dan noem je de neerslag: regen, of in vaste vorm dan noem je het sneeuwof hagel. Een andere vorm van neerslag is dauw, druppels die gevormd zijn op koude voorwerpen. Denk aan een koud grasveld op een winterse ochtend, dan zal je dauw zien liggen op het gras. Een andere vorm van neerslag is natte sneeuw dit is een mix van regen en sneeuw.
Soorten neerslag
Frontale neerslag: deze vorm van neerslag ontstaat wanneer warme en koude lucht botsen. De warme lucht koelt hierdoor af bij deze botsing en veroorzaakt neerslag.
Stuwingsneerslag: neerslag die gevormd wordt doordat lucht moet opstijgen. Dit gebeurt wanneer er bergen of rotsen in de weg zitten, waardoor de lucht gedwongen is te stijgen. Bij de stijgende lucht ontstaat neerslag.