De verschillende huidlagen

Bijles Biologie VMBO

Hoe is je huid opgebouwd?

De huid bestaat uit drie verschillende lagen. Welke dat zijn en hoe ze opgebouwd zijn gaan wij hier aan je uitleggen. We gaan van buiten naar binnen werken.

De buitenste laag van de huid heet de opperhuid. De opperhuid bestaat zelf ook weer uit lagen: de hoornlaag en de kiemlaag. De hoornlaag is het gedeelte van de huid die we zien en kunnen aanraken. Het zorgt bescherming en stevigheid. Het beschermt het lichaam tegen beschadiging en uitdroging,  maar natuurlijk ook tegen het binnendringen van schadelijke stoffen en ziekteverwekkers. Het bestaat eigenlijk uit dode huidcellen. De huidcellen worden aangeleverd door de kiemlaag.

De kiemlaag is het gedeelte onder de hoornlaag waar er zich levende cellen bevinden. Die zijn zich constant aan het vermeerderen. De levende cellen beschermen de huid tegen UV-straling omdat ze de beschermende stof, pigment, bevatten. UV-straling kan kanker veroorzaken omdat het zorgt dat er veranderingen in het DNA kunnen optreden.

Pigment

In die levende cellen wordt dus pigment gevormd. Je bent geboren met een bepaalde hoeveelheid pigment in je huid, dat is je huidskleur. De pigmenten geven een donkere kleur. Je krijgt er steeds meer van als je in aanraking komt met zonlicht. Dat is waarom je een kleurtje krijgt als je veel buiten bent in de zomer.

De lederhuid

De lederhuid bevindt zich direct onder de opperhuid. De lederhuid bestaat uit allerlei verschillende onderdelen. Daar bevinden zich haarvaten. De haarvaten zorgen voor zuurstof toevoer en zijn betrokken bij het regelen van de temperatuur van het lichaam. In de lederhuid zitten ook de haarspiertjes, zweetkliertjes en ook de gevoels- en bewegingszenuwen. Dit is dus de laag waar het om draait als het gaat om dingen voelen, waarnemen en handelingen verrichten.

Onder de lederhuid ligt het onderhuids bindweefsel. Het onderhuids bindweefsel bestaat vooral uit vet. Vet wordt vooral voor twee dingen gebruikt. Het wordt door de huid gebruikt als stootkussen en als warmte-isolatie tegen de kou.