Functies van de huid

Bijles Biologie VMBO

Wat doet de huid?

De huid is eigenlijk ons grootste orgaan. Het heeft veel verschillende functies. We gaan vier functies van de huid bespreken. Dit zijn de functies die jij op het VMBO moet kennen.

De huid beschermt het lichaam tegen van alles. Denk maar aan infecties en beschadigingen als scheuren in de huid. Ook beschermt de huid tegen UV-straling. UV-straling wordt tegengehouden door pigmenten. De pigmenten waar we het over hebben zijn donker van kleur. Je krijgt er steeds meer als je in aanraking komt met zonlicht. Dat is waarom je een kleurtje krijgt als je veel buiten bent in de zomer. Te veel UV straling kan huidkanker veroorzaken.

Warmte vasthouden

De huid regelt de temperatuur van ons lichaam met behulp van de bloedvaatjes die naar de huid toe lopen. Als het heel koud is buiten moet het lichaam warmte vasthouden. Dan zullen de bloedvaten vernauwen, zo stroomt er minder warm bloed naar de huid toe en wordt er minder warmte afgegeven aan de omgeving.

De huid kan er ook voor zorgen dat de haren worden opgezet. Zo stroomt er minder koude lucht langs de huid. Daarom krijg je kippenvel in de kou! Het vet in het onderhuids bindweefsel zorgt ook voor minder warmteverlies naarmate deze dikker wordt. Denk aan dieren zoals zeehonden die in heel koud water zwemmen. Die hebben ook altijd een dikke vetlaag.

Afkoelen

Als het heel warm is in de omgeving zal het lichaam willen afkoelen. Dan worden de bloedvaten wijder en gaat er dus meer warm bloed naar de huid toe. Zo kan er meer warmte worden afgegeven aan de omgeving. Ook zorgt je huid voor de productie van zweet. Hierdoor wordt de huid vochtig en gaat het zweet verdampen. Dit neemt ook weer warmte met zich mee.

Je huid zorgt er ook voor dat je dingen voelt door de tast- en druk zintuigen in je huid. Er zijn ook zintuigen, pijnzintuigen, waar je pijn mee waarneemt. Hierdoor krijgen je hersenen een waarschuwing. De zenuwen die voor al deze waarnemingen zorgen, zitten in de lederhuid.