Waar bestaat een cel uit?

Bijles Biologie VMBO

De verschillende onderdelen van een cel

Cellen zijn de allerkleinste bouwstenen waaruit alle levende organismen bestaan. Organismen bestaan uit heel veel cellen. Jij bestaat zelfs uit meer cellen dan er sterren in de melkweg zijn. Cellen zijn zelf ook levend. Zij bestaan uit verschillende onderdelen. Je hoeft ze gelukkig niet allemaal te kennen. We gaan even alle onderdelen langslopen en kijken wat ze doen.

Alle cellen van alle organismen hebben een cytoplasma, celmembraan en chromosomen. Het cytoplasma (celvloeistof) is waar stoffen van de ene plaats naar de andere plaats gaan in de cel. Het celmembraan is het buitenste randje van het cytoplasma. Alles wat de cel op- en afneemt gaat door het celmembraan. In chromosomen zit DNA opgeslagen. Op DNA staat alle informatie opgeslagen over erfelijke eigenschappen. Op je DNA staat bijvoorbeeld welke haarkleur je hebt en of je sproetjes hebt of niet.

De celkern

Cellen van schimmels, planten en dieren hebben een celkern. De kern regelt eigenlijk alles binnen de cel. Om de kern zit het kernmembraan met daarbinnen het kernplasma. In de kern zitten de chromosomen. Bacteriën hebben geen kern. Hun chromosomen zweven door het cytoplasma. 

Cellen van planten, schimmels en bacteriën hebben ook een celwand. Het zorgt voor stevigheid in de cel. Een celwand is niet echt helemaal onderdeel van de cel. Je kunt het meer zien als tussencelstof.

Vacuolen en korrels

Plantencellen hebben ook vacuolen en korrels. Vacuolen zijn blaasjes met vocht in het cytoplasma waar allerlei handige dingen inzitten zoals suikers, voedingszouten en kleurstoffen.

Korrels doen verschillende dingen voor planten en zorgen ervoor dat planten verschillende kleuren hebben. Fotosynthese vindt plaats in bladgroenkorrels.

Weet je nog wat dat is? Fotosynthese is het proces waarmee een plant zijn eigen eten en zuurstof kan maken. Door die korrels worden bladeren en stengels van planten groen. Daarnaast zijn er kleurstofkorrels die planten verschillende kleuren geven en zetmeelkorrels waarin een plant zetmeel op kan slaan om later te gebruiken. Zetmeelkorrels zijn kleurloos.

We hebben het gehad over het cytoplasma, het celmembraan, chromosomen, de celkern met het kernplasma en het kernmembraan, de celwand en korrels en vacuolen. Ga na of je goed uit elkaar kan houden welke organismen welke celonderdelen hebben.