Hoeveelheden

Bijles Engels VMBO

Welke woorden zijn er om hoeveelheden aan te geven?

Heel vaak maken mensen de fout als ze iets willen zeggen over hoeveelheid. De woorden many en much worden vaak door de war gehaald, terwijl er duidelijke regels zijn wanneer je welke moet gebruiken. Maar wanneer gebruik je het bijwoord much en wanneer het bijwoord many? En wanneer gebruik je few of little en wanneer a few of a little?

Het bijwoord Much:

Much wordt gebruikt voor zelfstandig naamwoorden (mensen, dieren, planten, dingen) die niet telbaar zijn (vaak woorden in enkelvoudsvorm). Een goed voorbeeld waarbij je ‘much’ moet gebruiken is het woord: money. Als we het hebben over veel geld zeg je in het Engels dus ‘much money’. Geld is niet een telbaar woord, je kan niet zeggen ‘one money, two money etc…’.

De bijwoorden many, few en little

Het bijwoord Many:

Many wordt gebruikt voor zelfstandig naamwoorden die je wel kan tellen. Bijvoorbeeld het woord euro. In het Engels kan je dus zeggen: ‘many euros’, omdat je euro’s kan tellen: one euro, two euro, etc… Een ander voorbeeld is children: ‘How many children do you have?’, het aantal kinderen kan je tellen dus gebruik je many.

Wanneer het in tegenstelling tot many en much over een kleine hoeveelheid gaat: om weinig of bijna niets gebruiken we de bijwoorden ‘few’ en ‘little’. Is de hoeveelheid heel weinig of bijna niets maar wel telbaar? Dan gebruiken we few. Is de hoeveelheid heel weinig of niets en niet telbaar dan gebruik je ‘little’.Bijvoorbeeld ‘I had little interest’ dit is niet telbaar.

A few en a little

Wanneer het om een paar of een beetje gaat gebruiken we de woorden ‘a few’ en ‘a little’.

Al het telbaar is gebruiken we ‘a few’. “There are a few festivals where I have been to”. Er zijn een paar festivals waar ik ben heen gegaan, dit is telbaar. Als het niet telbaar is en het gaat om een beetje/een paar gebruiken we ‘a little’.