Reactieproducten aantonen

Bijles NaSk VMBO

Wat zijn reagens?

Bij verschillende experimenten tijdens Nask worden er stoffen gebruikt die een andere stof aantonen. Deze stoffen worden reagens genoemd. Voorbeelden van reagens zijn kalkwater om koolstofdioxide aan te tonen en wit kopersulfaat om water aan te tonen. Je leert hier op deze pagina meer over!

Zuur- en waterstof

Zuurstof kan worden aangetoond met een gloeiende houtspaander. Dit is een stukje hout dat nog aan het nagloeien is nadat het met een vuurtje is aangestoken en vervolgens is uitgeblazen. Als je een reageerbuis omgekeerd houdt en er een gloeiende houtspaander in steekt, dan gloeit deze op of begint hij zelfs te vlammen.

Waterstof kan worden aangetoond met een vlammetje. wanneer je waterstof in een omgekeerde reageerbuis opvangt en er een vlammetje bijhoudt, dan hoor je een typisch blafgeluid. Deze proef wordt daardoor de knalproefgenoemd.

Water kan worden aangetoond met wit kopersulfaat of custard. Wanneer wit kopersulfaat aan water wordt toegevoegd, kleurt het water blauw. Wanneer custard in contact komt met water, kleurt het water geel.

Koolstofdioxide kan worden aangetoond met helder kalkwater. Wanneer je koolstofdioxide door kalkwater leidt, wordt het troebelwit. Dit is een hele simpele proef om uit te voeren. Wanneer je lucht via een rietje uitademt in kalkwater, zal je zien dat het kalkwater steeds troebeler wordt.

Voorbeeldvraag

Met welk reagens kan worden aangetoond dat er H2O in het uitlaatgas van een auto zit?
A blauw kopersulfaat

B een gloeiende houtspaander

C helder kalkwater

D wit kopersulfaat

 

Juiste antwoord: D