Investeren

Bijles Bedrijfseconomie VWO

Welke soorten investeringen zijn er?

Investeren is een relevant onderwerp dat vaak wordt behandeld tijdens het vak Bedrijfseconomie. Er zijn twee verschillende soorten investeringen: vervangingsinvestering en uitbreidingsinvestering. We gebruiken een voorbeeld om beide investeringen uit te leggen.

Een voorbeeld:

Stel, je bezit een bedrijf. Jij produceert maandelijks 1000 broeken met dit bedrijf. Voor deze productie heb je twee machines in gebruik. Echter, vorige week is één van je machines kapot gegaan. Om de productiecapaciteit van 1000 op hetzelfde niveau te houden, heb je snel de kapotte machine vervangen. Hierdoor kan je nog steeds 1000 broeken produceren. Je hebt in jouw bedrijf geïnvesteerd; je hebt nu geld uitgegeven voor een nieuwe machine waardoor je (later) op hetzelfde productieniveau zit.

Jouw bedrijf blijft maar groeien. Je merkt dat er meer vraag is naar broeken dan dat jij kan leveren met je bedrijf. Je wil graag aan deze vraag voldoen en besluit je bedrijf uit te breiden. Dit doe je aan de hand van een investering; je investeert in een extra machine waardoor je (later) meer kan produceren. Door jouw investering kan je nu 1500 broeken produceren, in plaats van 1000 broeken. Je hebt je bedrijf uitgebreid!

Een investeringsselectie

Vaak wordt er gesproken van een investeringsselectie voordat men kiest waar ze in gaan investeren. Een onderdeel hiervan is de cashflow, de terugverdientijdmethode en de netto contante waarde methode.