Weefselvloeistof en lymfevloeistof

Bijles Biologie VWO

De poriën van haarvaten

We gaan het nu nog even hebben over weefselvloeistof en lymfevloeistof. In de haarvaten, de piepkleine bloedvaatjes van het lichaam, wordt bloed naar buiten geperst. Hoe werkt dat dan?

Het bloed, afkomstig van een groter bloedvat, moet door een heel klein bloedvaatje, een haarvat. Omdat het bloedvat veel nauwer wordt, wordt de bloeddruk in de haarvaten hoog. Door die hoge druk wordt er wat bloed naar buiten geperst door de poriën van de haarvaten. De grote eiwitten blijven in het bloed, die passen niet door de poriën. Het grootste gedeelte van het bloed wordt weer de haarvaten ingezogen. Dit gebeurt omdat het bloed een hogere osmotische waarde heeft wegens de grote eiwitten die erin zitten.

Help! Wat is de osmotische waarde ook alweer? De osmotische waarde zegt hoeveel opgeloste stoffen er in een bepaalde vloeistof zitten. Hoe hoger de waarde van een oplossing, hoe hoger de zuigkracht van de oplossing. De oplossing ‘zuigt’ aan vrije watermoleculen in de oplossing aan de andere kant van de wand van het bloedvat. De oplossingen willen namelijk gelijke concentraties opgeloste stoffen hebben.

Weefselvloeistof

Het bloed wat dan buiten de haarvaten blijft, noemen we weefselvloeistof. Weefselvloeistof bevat witte bloedcellen, zuurstof, voedingsstoffen, koolstofdioxide en andere afvalstoffen. Het weefselvloeistof kan, in tegenstelling tot het bloed, bij de lichaamscellen komen. Het zorgt ervoor dat de cellen van het lichaam zuurstof krijgen.

Lymfevaten

Een klein deel van het weefselvloeistof wordt opgenomen door de lymfevaten. Dit deel noemen we dan dus ook lymfe(vloeistof). Het lymfevatenstelsel bestaat uit lymfevaten en lymfeknopen. Het lymfevatenstelsel is een afvoerend systeem. Lymfe ontstaat dus in weefsels en neemt vooral afvalstoffen en vocht uit je lichaam op. Lymfeknopen kun je zien als zuiveringssystemen die ervoor zorgen dat afvalstoffen uit het lymfe worden gefilterd. Die afvalstoffen worden in de lymfeknopen vernietigd. Als lymfe minstens langs één van de lymfeknopen gaat komt het weer gezuiverd in de bloedbaan terecht. In de lymfeknopen ontwikkelen en vermeerderen ook veel witte bloedcellen die bacteriën en virussen doden.