Het klimaat en de ligging van de VS

Bijles aardrijkskunde VMBO

Waar ligt de VS eigenlijk?

De Verenigde Staten, ook wel Amerika genoemd, is een erg groot land dat zich van het oosten tot het westen over Noord-Amerika spant. Doordat dit land zo onwijs groot is zijn er ook grote verschillen wat betreft weer en klimaat.

De ligging van het land

Zoals hierboven al is genoemd bevindt de VS zich op het werelddeel Noord-Amerika en strekt zich uit van west tot oost. Het noordelijkste gedeelte van de VS bevindt zich op dezelfde breedte als de grens van Frankrijk en Nederland. Het zuidelijkste gedeelte van het land ligt op dezelfde breedte als Mauritanië in Afrika. Alaska, wat ook een deel is van Amerika ligt tegen Canada aan en bevindt zich ter hoogte van Noorwegen wat betreft breedteligging. Hawaï behoort ook tot de VS, dit gebied ligt midden in de Grote Oceaan en zijn tientallen eilanden bij elkaar.

Wat voor klimaat kent de VS?

Het land kent veel hoogteverschillen door het land heen. Er zijn twee grotere gebergtes, ook wel bergketens en een aantal kleinere. De grote bergketens zijn de Appalachen en de Rocky Mountains. De Appalachen liggen in het oosten van het land en lopen van noord naar zuid. De Rocky Mountains liggen in het westen en lopen ook van noord naar zuid.

Mediterraan Klimaat

De meest voorkomende wind is de wind vanuit het zuidwesten in de VS. In het westelijke gedeelte van de VS is het effect van de zee goed te merken. Hier zorgt de aanlandige wind voor een zeeklimaat.

Welke klimaten zijn er nog meer?

Woestijnklimaat

Oostelijk van de Sierra Nevada, neemt de invloed van de zee af. Hier is ook de Death Valley, de meest droge plek van de VS. Hier kom je een woestijnklimaat tegen. De planten die hier groeien zijn gras of cactussen.

Steppeklimaat

Ten oosten van de Rocky Mountains bevinden de Great Plains, deze vlakte is een steppe. Hier is de regenval minimaal en om land te verbouwen moet waterirrigatie plaatsvinden.

Ook heeft de VS delen waar een Landklimaat, Gematigd zeeklimaat en Tropisch klimaat is.