Het klimaat in Nederland

Bijles aardrijkskunde VMBO

Hoe zit het klimaat in Nederland in elkaar?

Nederland ken je natuurlijk, maar wat is nou precies het klimaat hier en hoe komt dat? Geen stress, wij leggen het je uit!

Het klimaat in Nederland heet het gematigde zeeklimaat. Dit houdt in dat er zachte winters zijn en milde zomers met neerslag het gehele jaar. De wind die voornamelijk over Nederland waait is de Zuidwestenwind. Deze komt vanuit de Noordzee over ons land heen. 8% van het jaar regent het in Nederland. Elk jaar valt er ongeveer 750 mm neerslag in ons land. Nederland heeft een zacht klimaat, maar dat garandeert geen goed weer in de zomer. Hierdoor zijn we niet geschikt voor een zonvakantie, maar wel voor de landbouw. De zachte temperaturen zijn namelijk aangenaam voor vele gewassen.

Nederland in de zomer

De zomer in Nederland is wispelturig, het kan erg warm zijn en droog of nat en redelijk koud. Dit kan verschillen per jaar, maar ook binnen dezelfde zomer kan de temperatuur erg verschillen. Goed weer in de maand juni kan zomer gevolgd worden door een regenachtige grauwe julimaand.

Nederland in de winter

In de winter is het weer net zo wisselvallig als in de zomer. In de januarimaand kan de temperatuur wel 11 graden zijn midden op de dag, maar ook een aantal graden onder 0 zijn.  De afgelopen jaren zijn de winters zachter geworden in Nederland en is de kans op lange periodes van vorst afgenomen. De zee heeft een matigende invloed op het klimaat. Hierdoor valt er in Zeeland minder sneeuw dan in het westen van het land.