Het klimaat in Spanje

Bijles aardrijkskunde VMBO

Wat is het klimaat in Spanje?

Spanje je bent er vast wel eens geweest of hebt erover gehoord van vrienden. Maar wat is nou het klimaat en het landschap daar? DeBijlesStudent legt het je uit!

In Spanje is het weer en klimaat anders dan in Nederland. Spanje bevindt zich op het Iberische Schiereiland in het Zuidwesten van Europa. De Canarische eilanden en de Balearen horen ook bij dit land. En zelfs in Noord-Afrika is er een klein stukje dat bij Spanje hoort, namelijk de gebieden Ceuta en Melilla.

Het regenschaduw effect

Spanje ligt een stuk verder zuidelijk en ten zuiden van Nederland. Er zijn veel meer hoogteverschillen hier dan in Nederland. Grote delen van Spanje liggen op wel meer dan 600 meter boven de zee. Alleen rond de kustgebieden zijn lager gelegen gebieden. Een land wat zo omringd is door zee, ondervindt normaliter effecten van een gematigd zeeklimaat. Deze invloed van de zee is echter minimaal in Spanje door de hoogvlaktes in het binnenland. Deze vlaktes worden afgebakend door gebergtes: noordelijk door de Pyreneeën, Cantabrisch gebergte en zuidelijk door de Sierra Nevada.

Bij de kust vind je ook reliëf, echter is deze veel minder groot. Deze lagere gebergtes zorgen voor een regenschaduw effect. Dat wil zeggen dat de effecten van de zee op het klimaat bijna niet merkbaar zijn in het binnenland. Hierdoor is er een landklimaat in het binnenland. Dit landklimaat betekent warme droge zomers en koude winters.

Temperatuur in Spanje

De temperatuur van Spanje is hoger dan in Nederland. Spanje bevindt zich meer zuidelijk en ligt op een lagere breedteligging. Dit zorgt ervoor dat de zon meer loodrecht staat op Spanje en de zon invalshoek is dus groter. In de zomer is er een hogedrukgebied boven Spanje wat zorgt voor een warme droge zomer.