Klimaten
Bijles aardrijkskunde VMBO
Wat zijn de belangrijkste klimaten?
Overal op de wereld heb je verschillende klimaten, we zetten de belangrijkste voor je op een rij!
Tropisch regenwoudklimaat
Dit klimaat kom je tegen rond de evenaar. In deze klimaatzone is het bijna altijd warm en vochtig. Het tropische regenwoud ligt ook in deze klimaatzone, zoals de naam al door laat schijnen.
Savanneklimaat
Noordelijk en zuidelijk van de tropische zone ligt het savanneklimaat. Hier is het ook tropisch en warm, maar niet het gehele jaar vochtig. Het savanneklimaat heeft namelijk een droge periode. Gedurende de droge periode laten de bomen hun blaadjes los.
Steppe klimaat
Wanneer je nog verder van de evenaar af gaat voorbij het savanneklimaat, zie je dat er steeds minder bomen zijn in deze zone. Dit wordt het steppe klimaat genoemd. In deze zone valt minder dan 200 mm neerslag per jaar. Daardoor kunnen er geen bomen en struiken groeien in deze zone.
Welke zijn er nog meer?
Woestijnklimaat
Als je nog verder van de evenaar afreist voorbij het steppe klimaat, dan bereik je de woestijn. Hier valt minder dan 100 millimeter regen per jaar, waardoor er weinig planten en bomen kunnen overleven hier. De weinige planten die er wel kunnen overleven hebben dikke sappige bladeren met vocht reserves.
Middellandse zeeklimaat
Hier vind je een hete en droge zomer en een zachte regenachtige winter. Hier komt mediterrane plantengroei voor. Denk hierbij aan de olijfboom. Landen met dit klimaat zijn Spanje en Italiƫ.
Gematigd zeeklimaat
Het gematigde zeeklimaat heeft regen het gehele jaar door en heeft zachte winters. In deze klimaatzone kunnen planten goed groeien, hier vind je loof- en naaldbomen tegen. Nederland bevindt zich in deze klimaatzone.
Landklimaat
Deze zone is kenmerkend door de koude winters en warme zomers. Het gehele jaar kan regen vallen. In deze klimaatzone groeien naaldbomen beter dan loofbomen, omdat deze beter tegen koude temperaturen kunnen. Wel kom je beide bomen tegen in deze zone, wordt het echter kouder dan kunnen loofbomen soms niet meer groeien.
Toendraklimaat
Heel noordelijk op het noordelijk halfrond en heel zuidelijk of het zuidelijk halfrond bevinden zich de koude klimaten. Het is hier zo koud dat alleen de bovenste laag van de grond ontdooit in de zomer.
En tot slot!
Sneeuwklimaat
Hier is de temperatuur het gehele jaar onder de 0 graden. Hier is de bodem altijd bevroren en je kan deze zone vinden dichtbij de noord- en zuidpool.
Hooggebergteklimaat
Dit klimaat is hetzelfde bijna als het sneeuwklimaat, alleen dit hooggebergteklimaat bevindt zich overal hoog in de bergen. Dit gebeurt zelfs in de tropen op hele hoge bergen. Hoe hoger je de berg op komt hoe kouder het wordt. De temperatuur bepaalt ook de begroeiing van planten. Bepaalde bomen overleven de kou niet. Op de top is soms zelfs geen begroeiing omdat het te koud is.