Rivieren
Bijles aardrijkskunde VMBO
Uit welke onderdelen bestaan rivieren?
Rivieren, waarschijnlijk weet je wel wat het zijn. Maar hoe noem je de onderdelen van een rivier? En wat voor soort rivieren zijn er eigenlijk? DeBijlesStudent legt het je uit!
Een rivier is een natuurlijk ontstane waterloop en is de afvoer boven de grond van het water in een bepaalde regio. De stroming van het water gaat van hoog naar laag; dit wordt ook wel afstromen genoemd. Het gedeelte van het begin van de rivier is de bovenloop. Het gedeelte waar de rivier uitkomt in de oceaan, zee, meer of in een andere rivier wordt de benedenloop genoemd. Hier tussen de boven- en benedenloop zit het midden van de rivier: de middenloop.
Welke soorten rivieren zijn er?
Er bestaan verschillende rivieren. Als een rivier is begonnen als bevroren water, dan wordt dit een gletsjerriviergenoemd. Wanneer deze rivier ook regenwater afvoert samen met het gletsjer begin, wordt dit een gemengde rivier genoemd. De Rijn die door Nederland stroomt is een gemengde rivier. Een rivier die alleen water van regen afvoert wordt een regenrivier genoemd. Op sommige hele warme en droge plekken heb je rivieren die niet altijd water bevatten. Soms is er geen water in de rivier en soms wel, dit worden wadi’s genoemd.
Waar de rivier doorheen loopt noem je het stroomgebied. Dit is het gehele gebied waarvan al het extra water wordt opgenomen en afgevoerd door de rivier. Wanneer er veel regen valt, wordt er meer water afgevoerd door de rivier. Wisselende waterstroom afvoer wordt het regiem genoemd. De mate van water die op een moment een plaats in de rivier voorbij stroomt, wordt het debiet genoemd.
Bodemerosie
Wanneer water van de rivier stroomt, schuurt het water over de bodem heen. Hierdoor slijt de bodem en lost gedeeltelijk op in het water. Wanneer het water op de bodem stukken verplaatst, wordt dit bodemerosie genoemd.