Hormonen

Bijles Biologie VMBO

Hormonen zijn regelstoffen

Ze regelen de werking van weefsels en organen in ons lichaam. Hormonen kunnen eigenlijk twee dingen doen, een proces remmen of een proces juist stimuleren. Het gaat dan om langdurige processen zoals je groei en je ontwikkeling.

Hormonen worden gemaakt in hormoonklieren. We gaan naar vijf plekken kijken in het lichaam waar hormonen worden gevormd.

We gaan beginnen met de hypofyse. De hypofyse produceert verschillende hormonen. De hypofyse maakt bijvoorbeeld groeihormonen. Die hormonen stimuleren botgroei. De hypofyse produceert ook hormonen die de productie van andere hormonen weer stimuleren. De hypofyse maakt hormonen aan die invloed hebben op de schildklier en op de teelballen en eierstokken.

De schildklier gaat pas aan de slag met hormonen maken zodra de hypofyse het schildklierstimulerende hormoon heeft aangemaakt. De schildklier maakt dan het schildklierhormoon aan. Het schildklierhormoon stimuleert de stofwisseling in de cellen.

Geslachtshormonen

De teelballen en eierstokken gaan ook pas hormonen aanmaken zodra de hypofyse hormonen heeft aangemaakt die de verdere ontwikkeling van de teelballen en eierstokken stimuleert. Dit is aan het begin van de puberteit. Wanneer de teelballen en eierstokken zich gaan ontwikkelen maken ze geslachtshormonen aan. De geslachtshormonen zorgen voor het ontstaan van de secundaire geslachtskenmerken.

Wil je meer weten over de geslachtskenmerken en de voortplantingsorganen? Check onze aparte uitleg die we daarover geschreven hebben.

De eilandjes van Langerhans

In de Eilandjes van Langerhans in de alvleesklier worden insuline en glucagon aangemaakt. Deze twee hormonen regelen het glucosegehalte in het bloed. Wanneer er veel glucose in het bloed zit zorgt insuline dat glucose wordt opgeslagen als glycogeen. Wanneer er maar weinig glucose in het bloed zit zorgt glucagon ervoor dat opgeslagen glycogeen wordt omgezet in glucose. Zo houden de twee hormonen samen het glucosegehalte stabiel.

In de bijnieren wordt adrenaline aangemaakt. Adrenaline is het enige hormoon met een kortdurende werking.  Dit hormoon komt vrij is stress- en angstsituaties. Adrenaline zorgt ervoor dat je in zulke situaties een soort energieboost krijgt. Het zorgt er namelijk voor dat opgeslagen glycogeen in de brandstof glucose wordt omgezet.